Kam na výlet na východnom Slovensku

Kam na výlet na východnom Slovensku Margaréta Koklesová 30. 09. 2022
Obsah článku:

Východné Slovensko zostáva často tak trošku v zabudnutí. A je to škoda, pretože ponúka množstvo prírodných krás, hradov, UNESCO pamiatok, či vyhliadkových veží, ktoré sú ideálnymi miestami na výlet (alebo aj pokojne celý víkend) vo dvojici, či s deťmi.

Ľubovniansky hrad a múzeum, Stará Ľubovňa

Majestátny hrad nad mestom Stará Ľubovňa bol postavený na prelome 13-teho a 14-teho storočia, na pokyn uhorského kráľa Ondreja III. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1311. Jeho pôvodnou úlohou bolo strážiť obchodné cesty do Poľska, v súčasnosti ho ako pamiatku navštívi ročne štvrť milióna ľudí. V roku 1966 bolo v hrade zriadené múzeum a sprístupnené expozície remesiel, národopisu a histórie. V roku 2012 získal hrad prestížne ocenenie Kultúrna pamiatka roku 2011. Prehliadka hradu trvá 2 hodiny, prehliadka skanzenu pod hradom 1 hodinu. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Priamy pohľad na Ľubovniansky hrad za zimného dňa.

Spišský hrad

Jeden z najväčších hradných komplexov v strednej Európe je zároveň aj dominantou, typickou pre východné Slovensko. Dnes patrí medzi najcennejšie historické pamiatky, zapísaný je (aj spolu s niekoľkými ďalšími pamiatkami v jeho blízkom okolí) do Zoznamu UNESCO. Vznik hradu sa datuje do 12. storočia, pôvodne slúžil ako pohraničná pevnosť, neskôr sa stal šľachtickým sídlom. Dnes na hrade nájdete expozície o dejinách hradu, stredovekých zbraniach i feudálnej justícii. Ide o príjemný výlet, ktorým môžete oživiť niektorý bežný rodinný víkend. Dostanete sa sem pohodlne autom, parkovisko je priamo pod hradom. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Majestátny Spišský hrad pri západe slnka aj s okolitou prírodou.

Jaskyňa Domica, okres Rožňava

Jaskyňa Domica je najväčšia jaskyňa v Slovenskom krase. Prístupná pre verejnosť je od roku 1932, objavená bola šesť rokov predným. Navštíviť ju môžete od februára do novembra, denne (okrem pondelka). Vybrať si môžete z dvoch okruhov – krátky trvá 45 minút a má 780 metrov, dlhý s dĺžkou 930 metrov zvládnete za hodinu. A práve ten dlhý vám odporúčame. Je ozvláštnený aj plavbou po podzemnej riečke Styx. Počas návštevy môžete obdivovať množstvo sintrových útvarov. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Najväčšia jaskyňa v Slovenskom krase a jej sintrové útvary.

Jasovská jaskyňa, Jasov

Najstaršia sprístupnená jaskyňa na Slovensku (v roku 1846). Otvorená je od apríla do októbra, denne (okrem pondelka). Jaskyňa má vybudované betónové chodníčky a elektrické osvetlenie. Prehliadka trvá 45 minút a dĺžka trasy je 720 metrov. Nie je ale vhodná pre osoby s horšou pohyblivosťou, na trase je 339 schodov. Jedinečná jaskyňa vás poteší kamennými vodopádmi, či pagovitými stalagmitmi. Zaujímavosťou je, že v jaskyni prezimuje 19 druhov netopierov. Parkovisko nájdete cca 100 metrov od jaskyne. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Najstaršia sprístupnená jaskyňa na Slovensku - jasovská jaskyňa

ZOO, Košice

Východné Slovensko ponúka aj (na základe rozlohy) najväčšiu zoologickú záhradu v strednej Európe. Rozprestiera sa na 288-tich hektároch, z toho sprístupnených je 75 hektárov. V ZOO aktuálne žije viac ako 250 druhov zvierat, nájdete tu napríklad aj najväčší areál medveďa hnedého v strednej Európe. ZOO chová aj veľa domácich druhov zvierat (napríklad huculské kone). V prípade dobrého počasia sa tu denne pripravuje komentované kŕmenie tučniakov, tuleňov, surikát, či medveďov. Ošetrovateľom sa v roku 2002 podaril jedinečný chovateľský úspech – narodili sa tu medvedie pätorčatá – vďaka čomu sa zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. Návšteva ZOO je výlet, ktorý poteší najmä deti. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Tri tulene oddychujú vo svojom výbehu pri vode

Bobová dráha, Košice – Kavečany

Návštevu športovo-rekreačného zariadenia stihnete aj po návšteve ZOO – sú iba kúsok od seba. Bobová dráha je vhodná pre malých aj veľkých, najväčšia možná rýchlosť je 50 km za hodinu. Nerezový tobogán má 9 zákrut a 3 tunely. V areáli nájdete aj detské ihrisko, či prístrešok s ohniskom. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Pohľad na nerezovú bobovú dráhu aj s veselým semaforom na začiatku.

Alex Park, Spišská Nová Ves

Jeden z najväčších detských zábavných parkov na Slovensku. Ponúka množstvo tobogánov, trampolín, autodráhu, spider vežu, šmýkačky a množstvo iných vecí. Nechýba ani reštaurácia so širokou ponukou jedla, kávy a čokolády. Alex Park často organizuje rôzne tematické akcie ako napríklad Mikuláš. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Detské interiérové ihrisko s preliezkami a šmýkačkou v tvare hada.

Detské kreatívne centrum Legáreň, Poprad

Legáreň je prvé edutainment ihrisko na východnom Slovensku. Spája v sebe hru a vzdelávanie do neobyčajného miesta, ktoré je detským ihriskom a školou zároveň. Cieľom je vytvoriť originálne a motivujúce prostredie, ktoré rozvíja najmä technické zručnosti detí. Tento koncept je pôvodom z USA a teší sa veľkej obľube u detí i rodičov. Ako už napovedá aj názov detského centra, všetky aktivity súvisia s kockami LEGO. Otvorené je celoročne, okrem sviatkov. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Tri deti predškolského veku sa hrajú s veľkou lego stavebnicou.

Zemplínska šírava, Michalovce

Druhá najväčšia nádrž na Slovensku. Celé leto je okolie Šíravy bohaté na rôzne koncerty, každoročne sa tu organizuje aj motorkársky zraz. Výstavba nádrže prebiehala do roku 1965, dôležité je, že pri nej nebola zatopená žiadna obec. Cieľom výstavby bola ochrana pred povodňami, dnes je jej hlavným účelom rekreácia. Okolo celej nádrže stoja rôzne rekreačné strediská, je teda ideálnym miestom na celý víkend alebo pokojne aj dovolenku. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Pohľad z diaľky na Zemplínsku Šíravu a jej širšie okolie.

Ľadovňa, Vlachovo

Rarita, ktorú na východnom Slovensku musíte navštíviť. Originálny poschodový domček je kamenná pamiatka, tzv. prírodná chladnička, ktorá v minulosti slúžila na uskladnenie zvierat, ktoré boli ulovené na grófskych poľovačkách. Vďaka tomu, že bol v domčeku ľad celý rok, zostalo mäso v dobrom stave oveľa dlhšie ako v bežných podmienkach. Vstup do ľadovne je silno inšpirovaný egyptskou architektúrou, čo bolo cieľom Andrássyovcov, ktorý ju nechali vybudovať. Objekt bol objavený až v roku 2004. Je celoročne prístupný. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Stará kamenná ladovňa ukrytá v horách s kovovým zábradlím.

Spievajúca fontána, Košice

Nájdete ju neďaleko Dómu sv. Alžbety, priamo v Košiciach. Farebné osvetlenie a striekanie vody až do výšky 19 metrov je zladené so zvukmi hudby. Fontána je nádherná a zaujme nielen deti. Bude príjemným spestrením pri spoznávaní centra Košíc. V lete sa fontána každú hodinu rozozvučí aj do rytmu zvonkohry. Do zvonkohry je skrytá veľmi zaujímavá symbolika – pozostáva z 22 zvonov – rovnakého počtu, koľko je mestských častí Košíc. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Známa spievajúca fontána na námestí v Košiciach

Letné kúpalisko Plaza Beach Rezort, Prešov

Miesto, kde sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori. Nachádzajú sa tu palmy, plážové postele, maják alebo vyhliadka na Prešov a Vysoké Tatry. Areál je ideálny aj pre rodiny s deťmi. Nechýbajú bazény s atrakciami alebo štvormiestna šmýkačka. Na obed môžete zbehnúť do pizzerie, kde pečú v pravej talianskej peci na pizzu. Vytvorené je tu aj zázemie pre mamičky s najmenšími deťmi – prebaľovacie pulty, detský kútik, trampolína. Kúpalisko je otvorené počas letnej sezóny. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Originálne letné kúpalisko v Prešove, ktoré pripomína prímorskú destináciu.

Slovenské opálové bane, Dubník

Najstaršie opálové bane na svete sa nachádzajú uprostred kráľovstva Slanských vrchov na východnom Slovensku. Sú medzinárodne, historicky aj kultúrne veľmi významnou oblasťou. V roku 1922 bola ťažba v opálových baniach zastavená a ich brány sa na takmer sto rokov zatvorili. Pre verejnosť sa ich podarilo sprístupniť až v roku 2015, dnes sa tu môžete prejsť po jedinečnom turistickom okruhu. Okruh je nenáročný, zvládnu ho i deti, čakať na vás bude cesta do podzemia, príbeh pokladu, ktorý ukrývajú slovenské hory, ale pozriete si napríklad aj, ako sa opál ťažil. Celoročne sa tu drží teplota okolo 5 stupňov, nezabudnite sa teda dobre obliecť. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Nenáročný okruh jednou z najstarších opálových baní na Slovensku

Nestville Park, Hniezdne

Whisky, ktorá sa preslávila aj vo svete sa vyrába v malej dedine Hviezdne, neďaleko Starej Ľubovne. Je dokonca o sto rokov staršia ako najstarší registrovaný liehovar v USA. Slovenská whisky vznikla zmiešaním štyroch destilátov zo štyroch rôznych sudov, pri výrobe sa nadväzuje na staré liehovarské tradície severného Spiša. Návšteva Nestville Park preto poteší každého milovníka kvalitného alkoholu. Nechýba ani obľúbená degustačná časť. Prehliadka trvá cca hodinu. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Predajňa slovenskej whisky s flaškami a reklamnými predmetmi.

Tomášovský výhľad, Slovenský raj

Najkrajší výhľad v celom Slovenskom raji vám bez pochýb poskytne Tomášovský výhľad. Týči sa nad riekou Hornád a výstup naň nie je veľmi náročný. Zvládnete ho za necelú hodinku aj s deťmi. Trasa má cca 3,5 kilometra.  Poteší vás najmä pohľad dole – 40 metrov pod sebou zbadáte tenkú modrú čiaru – rieku Hornád. Skalné steny slúžia aj pre horolezcov. Tomášovský výhľad je obľúbeným turistickým miestom, odporúčame teda vyraziť skôr počas týždňa. Ak sa vám podarí vystihnúť čas, keď budete hore sami, zažijete neopakovateľný pocit – všade ticho, pokoj a pod vami len priepasť a divoká príroda. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Tomášovský výhľad z ktorého je možný strmý pohľad dole do doliny.

Vyhliadková veža, Tokaj

Už z diaľky vás zaujme architektonicky zaujímavo riešená vyhliadková veža, umiestnená priamo doprostred viníc maličkej obce Malá Tŕňa. Keďže ide o tokajskú vinohradnícku oblasť, má vyhliadková veža tvar vínneho suda. Vznikla v roku 2015 a je vysoká 12 metrov. Osvetlená je aj v noci. Z jej vyhliadkovej plošiny sa vám naskytne krásny pohľad na tokajský región, ktorá je jeden z najmenších, no zároveň najvýznamnejších vinárskych oblastí Slovenska. Všetky potrebné informácie nájdete kliknutím sem.

Originálna vyhliadková veža v oblasti Tokaj svojim tvarom pripomína sud.

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...