Naša recenzia: Kúpele Turčianske Teplice, jedny z najstarších termálnych kúpeľov v Európe

Naša recenzia: Kúpele Turčianske Teplice, jedny z najstarších termálnych kúpeľov v Európe Peter Sorger 19. 06. 2024 Kúpele
Obsah článku:

    Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú už od strednej školy. Na vlastnej koži objavujú a testujú zaujímavé miesta. Cez videá a recenzie o pobytoch v hoteloch a kúpeľoch prinášajú tipy kam vyraziť a reálny, neskreslený pohľad na to, čo môžete na dovolenke vidieť a zažiť.

    Majitelia domalenky Peter a Paula Sorgerovci pred kúpeľmi Turčianske Teplice

    Naša recenzia pobytu a procedúr v Kúpeľoch Turčianske Teplice

     

    • Kúpele Turčianske Teplice sme navštívili už niekoľkokrát. S deťmi, aj sami s manželkou. Kúpele sú tak akurát veľké, aby poskytli množstvo procedúr, ale stále pôsobia útulným dojmom. Cítime sa tam veľmi príjemne.
    • Páči sa nám multifunkčnosť kúpeľov – primárne sú určené na liečbu pohybového ústrojenstva, mne samému pomohla liečivá minerálna voda pri bolestiach s kĺbmi, ale liečia sa tu ochorenia a komplikácie akéhokoľvek druhu.
    • Mali sme možnosť vyskúšať štandardné aj nadštandardné procedúry. Páčil sa nám pivný kúpeľ, rašelinový a mliečny kúpeľ, čo môžete vidieť aj v našich videách a na fotkách nižšie.
    • Kúpele sú pekne a citlivo zrenovované, procedúry si užívate v súkromí. 
    • Pribudli nové veľmi pekné apartmány Opera a zrekonštruovali 2-hviezdičkový hotel Aqua - teraz apartmány Galanda. Veľmi sa nám páči 5-hviezdičkový Royal Palace - je naozaj krásny a luxusný.
    • Pribudol aj saunový svet, veľmi sa nám páčila Eukalyptová parná sauna.
    • Vychutnali sme si jedlo v reštaurácii Žigmund, ktorá je pre klientov 4* časti Veľkej Fatry. Ponuka formou bufetových stolov bola mimoriadne pestrá, potešilo nás množstvo ovocia.
    • Vďaka aquaparku sú kúpele Turčianske Teplice ideálnym miestom aj pre rodiny s deťmi. Naše deti si pri každej návšteve užijú najmä tobogány.
    • Všetky naše autentické videá o kúpeľoch Turčianske Teplice si môžete pozrieť na našom YouTube kanály.
    • Na Facebooku je náš vlog o Turčianskych kúpeľoch v čase písania tohto článku najpozeranejšie video zo všetkých našich videí. K dnešnému dňu má viac ako 137 tisíc pozretí:
    • vlog kúpele Turčianske Teplice na Facebooku

    Krátke zhrnutie a predstavenie samotných kúpeľov

    Kúpele Turčianske Teplice ležia v malebnom prostredí Kremnických vrchov, Veľkej a Malej Fatry. Patria medzi najstaršie liečebné termálne kúpele v Európe, ich história siaha až do 13. storočia. Hlavným benefitom je silne mineralizovaná voda, ktorá obsahuje veľa horčíka a vápnika. V kúpeľoch sa liečia najmä ľudia s problémami pohybového aparátu a s urologickými ťažkosťami. Vďaka jedinečnému prepojeniu s aquaparkom ide o moderné kúpele, ktoré môžete navštíviť aj ako rodina s deťmi.

    Muž a žena v bazéne v kúpeľoch Turčianske Teplice

    História kúpeľov Turčianske Teplice

    Prvé zmienky o kúpeľoch sa datujú od roku 1281, keď kráľ Ladislav IV. daroval teplé pramene grófovi Petrovi. Počas svojej histórie ich navštívili Matej Korvín, Žigmund Luxemburský, Alžbeta Bavorská (Sisi), prežili obe svetové vojny (slúžili v tom období ako nemocnica). Známe boli pod názvom Štubnianske Teplice, patrili pod správu Kremnice.

    V priestoroch Hotela Royal Palace ***** sa dodnes nájdeme klenot kúpeľníctva – Modrý kúpeľ. Pod kupolou tejto neoklasicistickej stavby sa nachádza vzácna piscina – bazén, ktorý je postavený priamo na liečivom prameni. Teší sa veľkému obdivu návštevníkov.

    Aké sú hlavné benefity kúpeľov Turčianske Teplice a čo sa tu lieči?

    Kúpele sú vyhľadávane vďaka termálnym prameňom minerálnej vody. Sú zaradené do zoznamu liečivým prameňov podľa zákona o prírodných a liečivých vodách.

    Voda sa používa na celkové aj čiastočné kúpele, zároveň aj na liečbu zvonka aj zvnútra (pitné kúry). Pomáha najmä pri:

    • ochoreniach pohybového ústrojenstva
    • urologických ochoreniach
    • neurologických ochoreniach
    • tráviacich ochoreniach
    • gynekologických ochoreniach
    • psychických problémov a pri vyčerpaní
    • onkologických ochoreniach

    Žena na masáži chrbta v kúpeľoch Turčianske Teplice

    Čím sa lieči a aké liečivé zdroje sa používajú pri liečbe?

    Minerálna termálna voda v Turčianskych tepliciach obsahuje 1524 mg rozpustených tuhých látok na liter. (Aby mohol byť minerálny prameň považovaný za liečivý, musí obsahovať viac ako 1 000 mg / l). Je bohatá na sírany, vápnik, horčík, hydrouhličitany a ďalšie látky.

    Chladí sa na teplotu 34 – 38 stupňov Celzia, vďaka čomu zlepšuje cirkuláciu krvi a lymfy – rozširuje cievy, znižuje krvný tlak a upokojuje nervy.

    Pre koho je ideálne navštíviť kúpele?

    Kúpele sú ideálnym miestom aj pre aktívnejších mladších ľudí – okolie je bohaté na rôzne výlety a atrakcie, ktorými si môžete pobyt spestriť.

    Sú vhodné pre manažérov a ľudí s náročnou prácou, ktorí potrebujú upokojiť telo a myseľ – kým sú ešte v plnom zdraví a sile. Už vďaka našej návšteve v kúpeľoch Piešťany vieme, že kúpele sú miestom aj pre zdravých ľudí – ktorí chcú zdraví vydržať čo najdlhšie.

    Sú skvelé pre rodiny s deťmi. Vďaka aquaparku, ktorý je v tesnej blízkosti kúpeľov. Môžete si kúpeľné procedúry dopĺňať kvalitne stráveným rodinným časom.

    Sú vhodné pre ľudí so zdravotnými indikáciami širokého spektra, ktorí chcú využiť liečebnú silu termálnej minerálnej vody.

    Interiérový bazén a lehátka na oddych v kúpeloch Turčianske Teplice

    Na kúpeľný pobyt, aj na predĺžený víkend

    Hovoríme to často. Kúpele nemusia byť iba miestom na mesačný liečebný pobyt. Sú skvelé na predĺžený víkend, pre pár, aj pre rodinu. Oproti klasickému wellness pobytu ale získate aj liečivé (ozdravné) účinky.

    V kúpeľoch je voda liečivá, vo vaniach sa mení za čistú po každom klientovi. Často sa mení aj v bazénoch. Oproti tomu sa v klasických wellness pobytoch kúpete vo vode bez ozdravných účinkov, ktorá sa čistí chémiou a mení sa menej často.

    Počas víkendu si môžete kúpele pozrieť a vyskúšať. Spoznáte okolie, ochutnáte miestnu kuchyňu. A ak sa vám zapáči, môžete prísť aj na oveľa dlhší pobyt hradený poisťovňou.

     

    Objednajte si niektorý z akciových pobytov v Kúpeľoch Turčianske Teplice!

    Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
    Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / 0903 664 164

     

    Aké procedúry môžete v kúpeľoch vyskúšať?

    Procedúry sa plánujú vopred a radia sa do niekoľkých základných kategórií: vodoliečba, termoterapia, liečba zlatom, masážne procedúry, fyzioterapia, elektroliečba a plynové procedúry.

    Mnohé z nich sú súčasťou (akciových) pobytov, v ponuke ale nájdete aj nadštandardné procedúry, ktoré je potrebné priplatiť. My sme počas našich návštev vyskúšali hneď niekoľko z nich:

    Rašelinový kúpeľ

    Balneologická rašelina sa kombinuje s termálnou minerálnou vodou. Kúpeľ zlepšuje prekrvenie, zvyšuje činnosť svalstva, vyhladzuje pokožku. Pôsobí aj na kožné ochorenia. My sme jemnejšiu pokožku po procedúre aj naozaj cítili. Do kúpeľa sa chodí bez plaviek, počas celej procedúry máte dostatok súkromia. Rašelinový kúpeľ trvá 30 minút – 15 minút kúpeľ, 15 minút oddychový suchý zábal.

    Pivný kúpeľ

    Má jedinečný vplyv na zmysly a blahodarne pôsobí aj na telo vďaka vysokému obsahu vitamínu B. Je unikátny v tom, že vitamíny prijímate dvomi spôsobmi - zvonku aj zvnútra – kúpete sa v pivnom kúpeli a zároveň pijete pivo. 

    Muž počas procedúry Pivný kúpeľ vo vani s fľaškou piva.

    Oxygenoterapia 

    Vhodné aj pre zdravých ľudí, ktorí potrebujú podávať maximálny výkon – športovci, manažéri, podnikatelia. Zvýšený prívod kyslíka zlepšuje účinnosť obranných mechanizmov, zvyšuje výkonnosť organizmu, spomaľuje starnutie, pomáha pri poruchách pamäte, astme, ochoreniach srdca. Počas sedenia dýchate zvlhčený vzduch, ktorý je obohatený kyslíkom. Odporúčame 3x do týždňa, procedúra trvá 30 minút. Pri procedúre sa podáva aj vitamín C.

    Lesotho (plynový zábal CO2) 

    Celotelový zábal v polyetylénovom vreci, ktoré je naplnené oxidom uhličitým. Suchý plynový kúpeľ zvyšuje zásobenie mozgu a svalov energiou, kyslíkom a krvou, podporuje detoxikáciu, urýchľuje látkovú výmenu, zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a normalizuje krvný tlak. Klient počas procedúry leží a relaxuje. Odporúčame 3x do týždňa, procedúra trvá 45 minút.

    Lymfomasáž

    Pomáha na prekrvenie lymfatických uzlín a je vhodná aj v prípade, že vás trápi celulitída. Masáž trvá 45 minút.

    Žena leží na lymfomasáži stehien proti celulitíde

    Celotelová klasická masáž

    Je dostupná v rámci štandardných pobytových balíčkov. Odporúča sa pri problémoch s pohybom, pri stuhnutých svaloch alebo po úraze. Procedúra trvá 45 minút.

    Medová detoxikačná masáž

    Silne prekrvuje a hĺbkovo detoxikuje celé telo od škodlivých látok. Vďaka masáži sa otvárajú póry a med sa dostáva do pokožky, vďaka čomu zostane hladšia a zbavená odumretých častí. Masáž trvá 45 minút.

    Perličkový lazuritový kúpeľ

    Jedna zo základných procedúr. Odporúča sa všetkým, ktorí trpia únavou, nespavosťou a stresom. Pomáha aj na poúrazové stavy a ľuďom s cukrovkou, či pri rehabilitácií svalov a kĺbov. Minerálny kúpeľ obohatený o bublinky obsahuje čisto minerálnu termálnu liečivú vodu.

    Mliečny kúpeľ

    Z BIO ryžového kokosového mlieka – hydratuje pokožku a je vhodný pre kožné ochorenia. Procedúra trvá 30 minút – 15 minút kúpeľ a 15 minút oddych v suchom zábale.

    Turčianska zlatá maska

    Pleťová maska z čistého 24-karátového zlata je svetovým unikátom. Pôsobí hlbšie a intenzívnejšie ako akákoľvek iná procedúra. Hydratuje viac ako kyselina hyalurónová a je elastickejšia ako kolagén. Vyhladzuje vrásky, spevňuje pokožku a hĺbkovo hydratuje.

    Aquapark v Turčianskych Tepliciach


    Areál SPA a AQUAPARK je otvorený celoročne. Ako napovedá názov, skladá sa z dvoch častí – spa a aquapark. Okrem klasických plaveckých bazénov a sedacieho bazénu sú k dispozícii aj vírivka, ľudový rehabilitačný kúpeľ s vodnými chrličmi a masážnymi tryskami, a červený kľudový kúpeľ. Deti budú nadšené z bazénu s divokou riekou či z tobogánov so zvukovými, svetelnými a obrázkovými efektmi. Viac informácií o aquaparku nájdete na tejto stránke.

    Pohľad na novo zrekonštruovanú saunu v Turčianskych Tepliciach

     

    Objavte liečivú silu kúpeľov v malebnej prírode. Užite si predĺžený víkend a vyberte si z našich exkluzívnych ponúk pobytov v Kúpeľoch Turčianske Teplice!

     

    Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
    Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / 0903 664 164

     

    Čo ponúkajú Turčianske Teplice? Program a okolie.

    Kultúrne podujatia – bohatý program v kúpeľoch vždy zistíte priamo v kultúrnom dome a informačnom centre na prízemí liečebného domu Veľká Fatra. Pre dodržanie tej správnej atmosféry sa odporúča zúčastňovať sa programu v spoločenskom oblečení. Tešiť sa môžete na vystúpenia speváckych zborov, dychovky, country kapely, jazzové a rockové koncerty.

    Kúpeľný park – je so svojou rozlohou 12 hektárov zaradený medzi kultúrne pamiatky. Dopriať si môžete dlhé prechádzky pod košatými stromami. Zaujmú vás aj netradičné sochy a kúpeľné lavičky.
    Výhľad z balkóna kúpeľného apartmánu do krásneho zeleného parku

    Veľká Fatra – toto pohorie nie je príliš dotknuté turizmom (ako napríklad Vysoké Tatry), takže si môžete vychutnať divokú prírodu. Odporúčame výstup na vrchy Tlstá (trasa začína v dedinke Blatnica), Ostrá (na jej vrchol je potrebné liezť po reťaziach a pretlačiť sa skalným oknom).

    Lyžiarske strediská – v zime si môžete pobyt v kúpeľoch oživiť lyžovačkou. Blízko je Skalka pri Kremnici, Krahule a Martinské hole. Okolie ponúka aj množstvo nádherných trás na bežkovanie.
    Pohľad na zasneženú zjazdovku, lanovku a pár lyžiarov počas zimného dňa

    Gaderská dolina – Gaderská dolina je plná zelene, jaskýň, otvorov a skalných okien. Ide o nenáročnú prechádzku, ísť môžete aj na bicykli. Väčšina trasy je po asfaltovej ceste. Dolinou vedie niekoľko turistických chodníkov, napríklad k jaskyni Mažarná. Jeden z nich vedie aj na hrad Blatnica.

    Hrad Blatnica – nachádza sa na strmom kopci v pohorí Veľká Fatra. Vybudovaný bol v druhej polovici 13. storočia. Dnes ide o zrúcaninu, obývaný nebol od roku 1790. Dostanete sa k nemu pešo z obce Blatnica.

    Kremnica – menšie historické banícke mestečko, navštíviť odporúčame Múzeum mincí a medailí, Mestský hrad a malé historické centrum. Kúsok od mesta nájdete aj Geografický stred Európy. Určite nezabudnite okoštovať Atkáryho Kremnické krumple – sladký dezert podľa starého tradičného receptu.

    Via ferrata Skalka pri Kremnici – jedinečnou atrakciou je najdlhší ferratový most na Slovensku s celkovou dĺžkou 78 metrov a miestami výškou až 45 metrov. Ferrata Skalka ale ponúka aj najťažšiu ferratovú cestu F-ÚHA alebo pavúčiu sieť.

    Pohľad na kremnické mestské hradby a Mestský hrad počas letného dňa

     

    Kúpele a ubytovanie pre všetkých - náročných, aj menej náročných

    Ubytovanie si môžete vybrať na základe vlastnej preferencie a požadovaného štandardu. Spokojní budú aj nároční klienti, ktorí majú radi 5* starostlivosť (napríklad 5* Royal Palace) a svoje ubytovanie si nájdu aj klienti, ktorí preferujú jednoduchšie, cenovo dostupnejšie ubytovanie (napríklad krásne nové apartmány Galanda).

    Medzi najpredávanejšie ubytovania v našej ponuke patria Veľká Fatra 3 a 4-hviezdičková.

    Luxusná spálňa pripravená pre kúpeľných hostí s logom Domalenka

     

    Zaujímavosť: ZLATÉ KÚPELE

    V Turčianskych Tepliciach sa zlato unikátne používa ako súčasť liečebných a skrášľujúcich procedúr. Nanáša sa na pokožku, ktorá je najväčším orgánom ľudského tela. Zlatá kúra pomáha na spevnenie pokožky a redukciu vrások, znižuje výskyt pigmentových škvŕn, posilňuje obranyschopnosť a dlhodobú hydratáciu. Zlato je jedným zo základov ajurvédskeho liečiteľstva a používa sa aj v tradičnej čínskej medicíne. Jeho kombinácia s liečivou termálnou vodou má veľmi priaznivé účinky na pokožku tela aj tváre. Ide o nadštandardné procedúry ako Turčianska zlatá maska, Venušina zlatá kúra pre krásnu pokožku alebo Zlatá kúra Luxemburg.

    Žena leží na procedúre ošetrenia pleti so zlatom

     

    Chcete vyskúšať jedny z najstarších kúpeľov v Európe? Rezervujte si svoj pobyt a vychutnajte si relax – sami, s partnerom alebo s rodinou.

     

    Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
    Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / 0903 664 164

    Najčastejšie otázky

    Ako si zarezervovať kratší pobyt v Kúpeľoch?

    S rezerváciou vám radi pomôžeme. Pokojne nás kontaktujte, vyberieme s vami ten správny typ pobytu a zodpovieme všetky dotazy. Sme najväčším predajcom pobytov na Slovensku, máme dlhoročné skúsenosti a kúpele Turčianske Teplice sme zažili niekoľkokrát aj na vlastnej koži.

    Ako si vybrať správny hotel?

    Na výber máte z niekoľkých hotelov v rôznych cenových kategóriách. Dokážeme vám teda pomôcť s výberom hotela podľa preferovanej ceny, typu stravovania atď. Všetko si spolu prejdeme a zvolíme tú najvhodnejšiu možnosť, aby ste s pobytom boli maximálne spokojní.

    Je miesto vhodné aj pre rodiny s deťmi?

    Pravdaže, Turčianske Teplice sú skvelým miestom aj pre rodiny s deťmi. A to nielen vďaka aquaparku. Najmä v lete je pre ne prichystaný bohatý animačný program. Nudiť sa určite nebudú.

    Môžem na kratší pobyt vyraziť aj sám / sama?

    Jednoznačne. Je to skvelý spôsob ako si oddýchnuť a načerpať sily. Jednotlivci chodia do kúpeľov bežne.

     

    Objednajte si niektorý z akciových pobytov v Kúpeľoch Turčianske Teplice

     

    Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
    Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / 0903 664 164

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Ďaľšie blogy v kategórii Kúpele

    Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

    Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

    Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú už od...
    Kúpele Brusno otvorili nové wellness Caracalla SPA

    Kúpele Brusno otvorili nové wellness Caracalla SPA

    Peter Sorger 24. 09. 2023 Kúpele Boli sme pozvaní na otvorenie nového wellness v Kúpeľoch Brusno, Caracalla SPA, ktoré sa uskutočnilo 22.09.2023. Pripravili sme krátke autentické video, ktoré vám priblíži atmosféru tejto udalosti.   Tu...