Jar na Slovensku

jarná kytička plná lúčnych kvetov rôznych farieb Margaréta Koklesová 17. 01. 2024
Obsah článku:

Na jar sa príroda preberá zo zimného spánku. Všetko sa zelená a kvitne. Z práce sa už vraciame za svetla a slnečné lúče do nás vlievajú novú energiu. Mnohí máme chuť meniť, budovať a tvoriť. Byť aktívnejší. Je nám to prirodzené, veď aj naši predkovia mali zvyky a tradície, ktoré ich na jar viedli k väčšej aktivite. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa na jar žilo na Slovensku v minulosti aj dnes.

Jarné zvyky a tradície našich predkov

V minulosti žili naši predkovia v súlade s prírodou. Prispôsobovali sa jej rytmu a dokázali z nej vyťažiť všetko potrebné pre svoje prežitie. To vidíme aj na tradíciách a zvykoch. Často sú spájané s ročnými obdobiami alebo zmenami prírody, ktoré sa buď oslavujú alebo sprevádzajú rituálmi, ktoré majú zabezpečiť hojnosť a bezpečie.

Charakter týchto osláv časom trošku pozmenil vplyv cirkvi a dnes už mnohé sviatky poznáme ako cirkevné – a to aj napriek tomu, že vychádzajú z pôvodných pohanských zvykov. Mnohé sa rôzne oslavujú v jednotlivých častiach krajiny, niektoré sú bežne známe aj v zahraničí.

Medzi najznámejšie jarné zvyky a tradície patria fašiangy, vynášanie Moreny, zvyky počas Veľkej noci, jurské zvyky a stavanie mája.  

veľkonočný korbáč z vŕbového prútia s farebnými stužkami

Fašiangy

Začínajú na Troch kráľov a končia začiatkom pôstu, Popolcovou stredou. Typicky sa v tomto období robili zabíjačky, jedli šišky a iné sýte jedlá. Obdobie bolo bohaté aj na rôzne svadby a oslavy. Známy je zvyk, pri ktorom od domu k domu chodí spievajúci a tancujúci sprievod v maskách.

Spievala sa známa pieseň: Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem, dajte mi slaniny, nech sa vypasiem...

Vyvrcholením Fašiangov bolo pochovávanie basy – v utorok pred polnocou. Hneď v stredu začínala Popolcová streda. Na našom území sa v tento deň pálili bahniatka. Získaným popolom sa na bohoslužbe robil na čelo znak kríža. Ako pripomienka známeho prach si a na prach sa obrátiš. Po Popolcovej strede začínalo 40 dňové obdobie pôstu.

Vynášanie Moreny

Morena sa vynášala dva týždne pred Veľkou nocou – na tzv. Smrtnú nedeľu. Išlo o figurínu, ktorá symbolizovala zimu a smrť. Väčšinou bola slamená a oblečená do ženského oblečenia. V tento deň ľudia vstali ešte pred východom slnka, umyli sa v potoku (tečúca voda). Morenu nosili slobodné dievčatá od domu k domu. Na konci ju zapálili a hodili do potoka. Ľudia verili, že takto od seba odoženú všetko zlé a privolajú jar. Morenu na Slovensku nazývali aj Marmoriena, Baba, Kyseľ alebo Kyselica.

ľudia v maskách, v popredí osoba v maske čerta

Zdroj fotky: Pixabay

Zvyky počas Veľkej noci

Veľká noc je dodnes veľkým náboženským sviatkom a zo všetkých pôvodných jarných zvykov a tradícií sa jediná zachovala ako masovo známa. Veľkonočné sviatky poznáme aj ako tzv. Pašiový (niekedy Svätý) týždeň. Začínajú Kvetnou nedeľou a končia na Boží hod veľkonočný. Najdôležitejšou časťou je samozrejme Veľkonočné triduum – Zelený štvrtok až nedeľa, Boží hod veľkonočný.

Zelený štvrtok bol posledným dňom, kedy zvonili kostolné zvony. Dodnes na dedinách počuť namiesto zvonov napríklad rapkáče. Typicky sa jedia zelené pokrmy.

Veľký piatok je dňom prísneho pôstu ako pripomienka ukrižovania Ježiša Krista.

Biela sobota zapĺňala domovy vôňou mäsa a údenín – všetko sa chystalo na nedeľu. Pripravené pokrmy sa dávali do prútených košíkov a niesli na posvätenie. Ľudia sa v tento deň kúpali v potoku, aby zmyli choroby.

Veľkonočná nedeľa je najväčším sviatkom roka. Oslava Kristovho vzkriesenia a nanebovstúpenia. Stolovanie je v tento deň slávnostné, pripomína Štedrú večeru. Všetci by sa mali poriadne najesť, aby boli sýti celý rok.

Veľkonočný pondelok je venovaný koledovaniu. V niektorých domácnosť sa začína už na svitaní. Chodí sa do obeda.

veľkonočný korbáč s farebnými stužkami a žltá dekorácia so zajačikmi

Jurské zvyky

Alebo pálenie jurských ohňov. Súvisia so sviatkom Juraja (24. apríl). Ide o deň, ktorý sa považoval za prelom medzi zimou a letom, za začiatok poľnohospodárskej sezóny. Rituály mali zabezpečiť dobrú úrodu. Pálili sa jurské ohne (populárne bolo ich preskakovanie), ktoré mali vyhnať zlé sily z celého chotára. Dievčatá pri tejto príležitosti vili vence z lúčnych kvetov.

Stavanie mája 

V noci na 1. mája chodili mládenci stavať máj pred dom dievčat, ktorým dvorili. Išlo o vyznanie lásky a úcty, májové drevo zase predstavovalo víťazstvo života nad smrťou a ochranu pred chorobami. Máj mal byť vysoký a štíhly stromček, ktorý sa hojne ozdobil mašľami, stužkami a niekedy aj fľašou alkoholu. Dievča odmenilo mládenca za máj stužkou alebo pierkom za klobúk. Dodnes je známy zvyk pobozkať sa 1. mája pod rozkvitnutou čerešňou. Vďaka tomu by mala láska vydržať minimálne ďalší rok.
vysoký máj na oslavu 1. mája, v pozadí vidieť pohorie a okolitú prírodu

Zdroj fotky: Pixabay

Jarná rovnodennosť – prečo je dôležitá?

Rovnodennosť (ekvinokcium) je okamih v astronómii, keď má Slnko k rovníku nulovú deklináciu. Znamená to, že slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. Deje sa to dvakrát za rok – počas jarnej a jesennej rovnodennosti.

V čase jarnej rovnodennosti začína na severnej pologuli jar a na južnej jeseň. V tento deň je na všetkých miestach na Zemi deň s rovnakou dĺžkou 12 hodín (okrem severného a južného pólu).

Jarnej rovnodennosti mnohé kultúry pripisujú rôzne symbolické a duchovné významy. Často je sviatkom začiatku alebo obnovy, či očisty.

V najbližších rokoch pripadne jarná rovnodennosť na 20. marec. Nie je to tak ale vždy. Drobné odchýlky spôsobuje rozdiel medzi bežným a astronomickým kalendárom. Náš kalendárny rok trvá 365 dní. Zem okolo Slnka ale obehne za 365 dní, 5 hodín a 49 minút. Práve tento rozdiel je potrebné dorovnať – 1 x za štyri roky rokom priestupným, 29. februárom.
zapad slnka zafarbil oblohu na oranžovo, v popredí vidieť kvitnúci konár

Jarné aktivity - čo môžeme robiť na jar?

Jar už dnes neoslavujeme v duchu starých zvykov a tradícií. I tak je ale pre nás obdobím nových začiatkov, väčšieho životného elánu a motivácie. Jarné mesiace sú ideálnym obdobím napríklad aj na tieto aktivity:

Veľké jarné upratovanie domácnosti

Okrem umytia okien a utretia prachu môžete jarné upratovanie využiť aj na vytepovanie sedačky, kobercov, či matracov. A najmä triedenie vecí. Všetci máme doma množstvo vecí, ktoré schovávame v šuplíkoch a skriniach. Veci rozbité, nechcené alebo nevyužívané. Jar je ideálnym obdobím vniesť sviežosť aj do tých najtmavších miest vášho domova.

  • Vytrieďte kozmetiku – vyhoďte tú, ktorú nepoužívate, nevonia vám alebo je po záruke. Neotvorené kúsky môžete darovať.
  • Vytrieďte oblečenie – do koša patria veci deravé, s fľakmi. Na predaj alebo darovanie zase tie, ktoré ste na sebe už roky nemali, k ničomu sa nehodia, sú vám malé alebo nepohodlné.
  • Vytrieďte hračky – kto má deti vie, že tých je doma nekonečné množstvo. Rozbité alebo nefunkčné hračky patria do koša. Pokojne do triedenia zapojte aj deti. Môžete spolu napríklad vybrať krabicu hračiek, s ktorými sa už nehrajú (pretože z nich už vyrástli) a tie venovať – do miestnej škôlky, kamarátom, či rodine.
  • Vytrieďte kuchyňu – preč so všetkými koreninami a surovinami po záruke. Vyhodiť môžete aj obité hrnčeky, príbor, ktorý nemá pár alebo tú drevenú dosku, na ktorej krájate už príliš veľa rokov. Všetko čo zostalo skúste preukladať tak, aby ste mali vo veciach lepší prehľad a zamedzili vyhadzovaniu surovín.
  • Vytrieďte knihy – tie, ktoré sa vám nepáčili alebo viete že ich už nebudete nikdy čítať urobia radosť v miestnej knižnici. Prípadne ich môžete predať.
  • Vytrieďte šuplík – všetci máme doma šuplík (niektorí možno aj celú skriňu), v ktorej sa zbierajú veci bez miesta. Káble, ktoré už nemajú čo nabíjať, baterky do elektro odpadu, vybavená pošta, staré telefóny, dokumenty, ktoré treba založiť alebo vyhodiť. Buďte nekompromisní. Buď danej veci nájdite stále miesto alebo ju vyhoďte.
  • Odvážnejší sa môžu pustiť aj do triedenia garáže, záhradného domčeka alebo pivnice.
drevená knihovnička plná kníh rôzneho žánru od známych autorov

Veľké upratovanie rodinného rozpočtu

Upratovanie financií je možno ešte osviežujúcejšie ako upratanie domova. Veď koho by ušetrené peniaze nepotešili? Ide o úplne základné body, ktoré sa pokúste vo svojej domácnosti automatizovať aj do budúcna.

  • Skontrolujte si všetky predplatné, ktoré máte. Naozaj ich využívate? Nestačil by menší balík služieb? Ide napríklad o Netflix, ale aj permanentku do fitka, či dnes populárne platenie za obsah tvorcom na rôznych platformách.
  • Spíšte si všetky výdaje, ktoré za mesiac máte – pravidelné platby, nepravidelné, platby za jedno, naftu, opravu auta, poplatky za účet, detské krúžky, kaderníčku, cigarety, či kávičku cestou do práce. Ak si tento rozpočet nerobíte pravidelne, zostanete prekvapení – kde vám peniaze mesačne utekajú a v akých veľkých sumách.
  • Spíšte si všetky dlhy – hypotéku, úvery, prečerpanie na kartách. Napíšte si aj s akým úrokom ich splácate.
  • Pozrite si všetky zmluvy a poistky – telefóny, elektrina, plyn, internet, poistky atď. – skúste si ich vyjednať lacnejšie.
  • Naplánujte si svoje financie – máte rezervu na aspoň 3 – 6 mesiacov vašich výdajov? Máte v pláne väčšie investície? Nové auto, nová strecha, dovolenka, či rekonštrukcia kúpeľne? Každý cieľ potrebuje svoj rozpočet, plán a ideálne samostatný sporiaci účet alebo obálku.
kalkulačka a eurové bankovky v rôznych hodnotách na drevenom stole

Pestovanie – na záhrade alebo balkóne

Jar je to obdobie, kedy začíname venovať pozornosť našej záhrade.

  • V prvom rade je potrebné jarné upratovanie. Zbavte záhradu opadaných konárov a lístia. Skontrolujte si náradie – to poškodené nahraďte funkčným čo najskôr.
  • Od marca je vhodný čas aj na rýľovanie – počkajte, kým pôda nebude zamrznutá.
  • Doma môžete začať s predpestovaním zeleninových priesad ako paradajky, či papriky. Neskôr počas jari ich môžete presadiť do záhrady / skleníka.
  • Môžete začať vysievať na záhony hrach, mrkvu, reďkovku, petržlen. Vychádzať cesnak a cibuľu, kôstkoviny, orechy, zemiaky a pokojne aj vinič.
  • Pozornosť venujte aj zastrihaniu a údržbe ovocných drevín a viniča.
  • Ošetrite poškodené stromy.
  • Na trávnik použite kultivátor, aby vám pekne rástol.
  • Nezabudnite na jar trávnik a kvety prihnojiť. Je to aj ideálny čas na nákup nových kvetov do skalky alebo predzáhradky.

Zúfať nemusia ani ľudia v bytoch, ktorých pestovanie je obmedzené na balkón alebo okná. Smelo sa môžete pustiť do pestovania jahôd alebo malých paradajok. Perfektne sa bude dariť aj bylinkám ako pažítka, bazalka, či rozmarín. A hlavne klíčkom rôzneho druhu! Na tie nezabudnite, sú veľmi zdravé a hodia sa k väčšine jedál. Šikovnejší si v interiéri bytu vypestujú aj vlastné citróny alebo limetky (to už ale potrebuje trošku viac pozornosti).
jarné kvety bielej, fialovej, červenej a žltej farby v kvetináči na trávniku

Začnite s varením zdravších jedál

V zime máme chuť na teplé a ťažké jedlá, ktoré nás poriadne zasýtia. S prvými teplými dňami (a pestrejšími zásobami ovocia a zeleniny v obchodoch) môžeme prejsť na ľahšiu a zdravšiu stravu. Potešíte tým svoje zdravie a možno sa vám podarí pár kilogramov aj schudnúť. Do stravy si môžete zaradiť:

  • Viac čerstvého ovocia – to si môžete kúpiť na trhu. Prípadne sa nebojte vyskúšať aj exotickejšie ovocie v obchode.
  • Viac vegetariánskych jedál – ocení aj váš cholesterol – pečená zelenina / pokojne aj na grile, čerstvé šaláty s dresingom, mrkva a uhorka s humusom, krémové polievky alebo špargľové rizoto.
  • Stanovte si niekoľko dní v týždni, v ktorých budete jesť jedlá bez mäsa.
  • Pite viac čistej vody alebo nesladeného čaju.
  • Doprajte svojmu telu pôst.
jablko, cvikla, hruška, zemiak, uhorka a cibuľa na drevenom stole

Tip na večeru: Pečená zelenina s bryndzou

Budeme potrebovať: zemiaky, cviklu, cícer, mrkvu (alebo iný druh zeleniny), bryndzu, kyslú smotanu, listový zeleninový šalát, soľ, olej.

Postup: Zeleninu si pokrájame na kúsky, osolíme a dáme na olejom potretý plech. Pečieme na 200 stupňov asi 40 - 45 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame bryndzu a kyslú smotanu. Keď je zelenina upečená, môžeme servírovať. Na spodok taniera dáme bryndzovo-smotanovú zmes, hore poukladáme pečenú zeleninu a doplníme listovým šalátom. Jednoduché, z jedného plechu a mimoriadne chutné.

Skúste pôst ako jarnú očistu organizmu

Nemusíte byť veriaci. Vyskúšať nejakú (zdravú) formu pôstu môže byť pre vaše telo veľmi obohacujúce. Medzi hlavné benefity patrí: lepšie trávenie, zbavenie sa nahromadených škodlivín, zlepšenie pleti, posilnenie imunitného systému, zlepšenie fungovania mozgu (napríklad koncentrácie alebo kreativity) a podľa niektorých národov aj predĺženie života.

Existuje veľa foriem pôstu. Je na vás vybrať si tú, ktorá sa vám zdá najprijateľnejšia. V každom prípade ale platí, že musíte počúvať svoje telo a nehnať situáciu do extrému. Môžete napríklad:

  • Vynechať mäso a živočíšne produkty.
  • Vyhnúť sa sladkostiam, káve a alkoholu.
  • Vynechať mastné a vyprážané jedlá.
  • Piť iba čistú vodu (žiadne džúsy alebo sladené nápoje). Môže byť aj bylinkový čaj.
  • Vyskúšať môžete aj prerušovaný pôst. Znamená to, že jesť budete iba vo vopred stanovenom 8 hodinovom okne. Zvyšných 16 hodín sa budete postiť.
  • Postiť sa nemusíte iba stravou. Veľmi obľúbený je aj duševný pôst – zbavte sa negatívnych myšlienok, obmedzte sledovanie televízie a čítanie bulváru. Namiesto toho si prečítajte peknú knihu alebo sa prejdite po prírode.
ovocný čaj a v tanieri jogurt, granola, jahody a banán na raňajky

Prineste do vašej rodiny nový zvyk

Najlepšie taký, ktorý môžete robiť vonku a zahŕňa nejaký pohyb. Nezabudnite, že menej je viac. Je rozumnejšie stanoviť si menšie ciele a postupne svoje nároky zvyšovať. Ak to prepálite, nabudúce sa vám do spoločnej aktivity už nebude chcieť. Spoločným novým zvykom môže byť napríklad:

  • 1 x za mesiac vyrazíte na slovenský hrad / zámok, na ktorom ste ešte neboli.
  • 2 x do mesiaca pôjdete na cyklovýlet.
  • Každú nedeľu poobede strávite v lese.
  • 1 x do týždňa pôjdete športovať – behať, hrať bedminton, plávať – podľa preferencie.
  • Začnete chodiť z práce / školy domov pešo.
  • Nebudete chodiť domov výťahom ale po schodoch.
  • Každý deň urobíte pred večerou 50 drepov.
plavecký hrad a jeho blízke okolie pri západe slnka

Jarná výzdoba domova

Niekedy okolo Troch kráľov zvykneme baliť vianočné dekorácie a stromček. O pár mesiacov neskôr zase vybaľujeme veľkonočné vajíčka alebo zajačikov. Nebojte sa do svojho domova vniesť jednoduchú výzdobu, ktorá bude svieža, jarná a nebude sa viazať k žiadnemu sviatku.

  • Pokojne siahnite po sviežich farbách – zelená, ružová, žltá, či mentolovo modrá.
  • Ozdobte si domov živými kvetmi – sú najkrajšie a na jar sú dostupné za fajn ceny. Oživiť malou kytičkou môžete chodbu alebo jedálenský stôl.
  • Na dvere si dajte veniec, ktorý bude zelený - v kombinácii s jemnými jarnými kvietkami.
  • Jarné alebo citrusové vône môžete zvoliť aj pri sviečkach.
  • Veľkú službu urobí výmena textílií – napríklad obliečky na vankúšiky, periny, či deky môžete za pár eur zladiť do jarných farieb. 
  • Vyrobte si niečo! DIY návodov je plný internet. A väčšinu vecí na výrobu budete mať doma – staré kvetináče, špagáty, lepidlo, či novinový papier. Vyrobte si vázičky, domácu sviečku, vešiačik alebo dekorácie do obývačky. Stačí si do vyhľadávača zadať slovíčko DIY a vec, ktorú chcete vyrobiť. Napríklad DIY sviečka, DIY vázička. Do výroby pokojne zapojte aj deti. Výsledok totiž nemusí byť dokonalý. Stačí, že bude váš.
kytička jarných lúčnych kvetov na konferenčnom stolíku v obývačke

Jarné prázdniny – ako využiť týždeň voľna?

Jarné prázdniny nám poskytnú dokopy až 9 dní voľna. V roku 2024 budú v týchto termínoch:

  • 19. február až 23. február 2024 – Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj
  • 26. február až 1. marec 2024 – Košický a Prešovský kraj
  • 4. marec až 8. marec 2024 – Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj

Do plánovania, čo robiť cez jasné prázdniny, pokojne zapojte aj deti. Spýtajte sa na ich predstavy. Ak by ste ale potrebovali trošku inšpirácie, pozrite si naše odporúčania:

Lyžovačka - Lyžovanie bude minimálne vo februári ešte v plnom prúde. Vyraziť môžete na predĺžený víkend alebo na celý týždeň do Nízkych Tatier alebo do Vysokých Tatier. V týchto oblastiach sú väčšinou skvelé možnosti aj na bežkovanie.
malý chlapec lyžuje dole kopcom na zasneženom svahu

Relaxačný pobyt – ako rodina alebo iba s partnerom. Do bazénov, či kúpeľných miest. Doprajte si poriadny oddych, masáže, procedúry a skvelé jedlo. V hoteli už štandardne zvyknú mať aj dobrý animačný program pre deti.

Objavte historické mesto – predĺžený víkend bude tak akurát a na Slovensku je pekných miest neúrekom – Kremnica, Banská Štiavnica, Trnava, Levoča, Bojnice, Kežmarok, Košice.
pohľad na historické centrum mesta Banská Štiavnica za slnečného dňa

Objavte to svoje mesto – boli ste už na najbližšom kopci? Na všetkých pamiatkach? V každej reštaurácii? Poznáte príbeh toho svojho mesta? Väčšina z nás vyráža do sveta a zabúda na krásu miesta, kde žije. Ak máte deti, pokojne to spojte aj s bádaním / spoznávaním histórie.

Choďte do divadla – detského, bábkového alebo na muzikál. Prispôsobte sa podľa zloženia vašej rodiny. Pekne sa oblečte, urobte si výlet a spojte to napríklad s obedom alebo večerou v reštaurácii. Zoznam nájdete na tejto stránke.
dve bábky hrajúce detskú divadelnú hru s dreveným pozadím

Buďte doma – upečte s deťmi koláč, urobte si filmové večery s popcornom, upracte záhradu, hrajte spoločenské hry, pozvite starých rodičov. Prázdniny nemusia byť iba drahé, na to, aby boli dobré.

Vypomáhajte (napríklad) v útulku – spojíte príjemné s užitočným a vaše deti budú z týždňa so zvieratkami nadšené. A možno za pár dní pochopia, aké náročné je mať vlastné zvieratko. V každom útulku sa dobrovoľníkom potešia. Môžete pomáhať čistiť koterce, venčiť psíkov, chystať jedlo. Zoznam útulkov nájdete na tejto stránke.

starší psík sediaci v tráve sa pozerá priamo do fotoaparátu

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...