Kam na výlet na Vianočné trhy

Kam na výlet na Vianočné trhy Margaréta Koklesová 18. 12. 2019
Obsah článku:

Vianočné trhy sa každoročne tešia veľkej obľube a to nielen v zahraničí, ale i u nás. Sú skvelou príležitosťou na stretnutie s rodinou alebo priateľmi, dokúpenie posledných vianočných darčekov, cukroviniek alebo iba vychutnávanie nádhernej atmosféry, degustáciu punču, vareného vína, či dobrotiek od výmyslu sveta. Na mnohých miestach samotné trhy dopĺňajú koncerty, predstavenia alebo súťaže. A ak aj vám leží na srdci dobro našej zeme určite oceníte, že organizátori kladú z roka na rok väčší dôraz na ekológiu a udržateľnosť. V praxi to znamená napríklad obmedzenie jednorázového riadu a jeho nahradenie kompostovateľným, dôslednejšie separovanie či zakomponovanie stánkov s vegánskym občerstvením. Poďte sa s nami pozrieť na tie najkrajšie a najzaujímavejšie slovenské vianočné trhy.

Článok každoročne aktualizujeme.

Bratislava

Vianočné trhy v Bratislave sa každý rok odohrávajú na dvoch najväčších námestiach - Hlavné námestie a Hviezdoslavovo námestie. Na návštevníkov čaká obrovský výber jedla, pitia i drobných home-made darčekov. Od roku 2019 nechýbajú stánky s vegánskou stravou. Pochutnať si môžete na tradičných zemiakových plackách, husacine, cigánskej pečienke, včelovine, punči alebo varenom víne. Pre návštevníkov je prichystaná nádherná výzdoba i bohatý sprievodný program. Okrem hlavných trhov nájdete v Bratislave aj niekoľko menších, no rovnako magických - organizujú sa napríklad pri DK Ružinov, pri nákupnom stredisku Eurovea, na Dulovom námestí alebo na Bratislavskom hrade.

Kedy: od 22. novembra do 22. decembra 2019

Web s informáciami: www.visitbratislava.com

Bratislavské vianočné trhy na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí

Trnava

Vianočnou atmosférou už tradične ožije i Trojičné námestie v Trnave. Okrem typických jedál tieto trhy preslávili najmä špeciálne výstupy na Mestskú vežu, z ktorej je naozaj nádherný výhľad na celé mesto. Vstup je potrebné rezervovať vopred, môžete i online prostredníctvom odkazu nižšie. Sprevodca v historickom kostýme vás schodík po schodíku dovedie až hore do veže iba za svetla lampášov. Mesto už tradične pripraví aj obľúbené klzisko, samozrejmosťou je bohatý kultúrny program.

Kedy: od 29. novembra do 22. decembra 2019

Web s informáciami: www.regiontirnavia.sk

Vianočná atmosfére na Trojičnom námestí v Trnave

Trenčín

Vianočné trhy budú prvýkrát rozšírené aj na Štúrovo námestie. Najviac stánkov s občerstvením i remeselnými výrobkami ale stále nájdete na Mierovom námestí. Okrem klasických pochutín na návštevníkov čaká niekoľko úplných noviniek - waffle na slano i sladko, či vegánske hamburgery. Chýbať nebudú klasické jaterničky, cigánska alebo bryndzové halušky. Určite okoštujte i špeciálne horúce limonády s príchuťou šípka-jablko alebo pomaranč-zázvor. Pripravených je 18 dní bohatého kultúrneho programu.

Kedy: od 5. decembra do 22. decembra 2019

Web s informáciami: www.trencin.sk

Vianočné trhy v Trenčíne na Mierovom a Štúrovom námestí

Nitra

Nitrianske vianočné trhy nájdete na Svätoplukovom námestí. Ich dominantou je živý stromček. Vo vianočnom mestečku zase uvidíte drevený betlehem, atmosféru budú počas decembra dopĺňať rôzne koncerty. Pochutnať si môžete na tradičných dobrotkách (vianočný punč, varené víno)  i medovine na rôzne spôsoby. Dôraz sa kladie na kvalitu surovín, tešiť sa môžete na naozajstné špecialitky ako lokše, kapustnica, chlebové posúchy i zabíjačkové špeciality.

Kedy: od 1.decembra do 23. decembra 2019

Web s informáciami: www.nitra.sk

Nitrianske vianočné trhy na Svätoplukovom námestí

Banská Bystrica

Vianočné trhy sa budú už tradične konať na Námestí SNP. Stánky s občerstvením budú otvorené už od konca novembra, na remeslá, či nákup ozdôb alebo vianočných darčekov sa však môžete tešiť až v priebehu decembra. Na trhoch sa bude predávať i tzv. primátorský punč - výťažok z neho pôjde pre rodiny, ktoré to potrebujú.

Kedy: od 29.novembra do 2. januára 2020

Web s informáciami: www.bystricoviny.sk

Banskobystrické vianočné trhy na Námestí SNP

Žilina

Vianočné trhy sa konajú na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku. Tešiť sa môžete na nádherný program, bohatú výzdobu i obrovovskú vianočnú guľu s 2-mi podchodmi, pri ktorej si môžete urobiť originálnu fotku. Už tradične nebudú chýbať horúce nápoje, mäsové špeciality, grilované syry i rôzne druhy sladkostí. Samozrejmosťou sú stánky s remeselnými výrobkami alebo vianočnými ozdobami. Výzdoba vytvára vianočné mestečko s dreveným betlehenom a tradičným vianočným stromčekom.

Kedy: od 23. novembra do 23. decembra 2019

Web s informáciami: www.zilina.sk

Vianočné trhy na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku v Žiline

Košice

Vianočné trhy sa budú konať na pešej zóne na Hlavnej ulici. Rozprávkové drevené stánky vás budú lákať voňavými syrmi, lokšami, langošmi, trdelníkmi alebo mäsovými výrobkami. Zaujímavosťou je, že jediný punč kúpite v stánku primátora, výťažok z ktorého poputuje na charitatívne účely. Súčasťou je i dobrovoľná zbierka. Košické vianočné trhy budú svojou atmosférou tešiť návštevníkov najdlhšie spomedzi slovenských trhov - až do 6. januára 2020.

Kedy: od 1. decembra do 6. januára 2020

Web s informáciami: www.kosice.sk

Košické vianočné trhy na pešej zóne na Hlavnej ulici

Prešov

Prešovské POhodové Vianoce je nový koncept vianočných trhov. Nájdete ich na pešej zóne v historickom centre mesta. Pochutnať si môžete na rôznych gastronomických špecialitách, ani v tomto meste nebude chýbať primátorský punč s charitatívnou myšlienkov. Novinkou je zóna na sedenie s kapacitou 130 miest, na ktorých si budete môcť posedieť a vychutnať svoje jedlo alebo nápoj. K dispozícii budú ohrievače a teplé deky. Užiť si môžete bohatý vianočný program a dostatok stánkov s vianočnou výzdobou, sviečkami, výrobkami z dreva, či s oblečením.

Kedy: od 25. novembra do 23. decembra, mnohé stánky ale zostanú otvorené až do 31. decembra

Web s informáciami: www.presov.sk

Vianočná atmosféra na pešej zóne v Prešove

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...