Spoznajte slovenské tekuté poklady

Pohár bieleho vína na stole s malým občerstvením. Margaréta Koklesová 09. 05. 2024
Obsah článku:

Slovensko je krajinou chutí. A to nielen v jedle. Svoje tradície, zvyky a jedinečnosti máme aj v nápojoch. Poďte s nami objaviť slovenské tekuté poklady.

Nápoje našich predkov

Základnou tekutinou bola voda. Pôvodne sa nosila z prírodných studničiek, neskôr si naši predkovia kopali studne. Voda bola vnímaná ako nositeľka životodarnej sily, používala sa aj na svätenie. Voda sa dochucovala bylinkami alebo sa z nej robili čaje. Bežne sa na dochutenie používali lístky jahôd, harmančeka alebo kvety lipy. Počas jari sa pila aj brezová voda. Do stromu sa urobila dierka, do nej vsunula trubička a šťava vytekala do nádobky.

Ďalším obľúbeným nápojom bolo mlieko. Najmä kravské, ale pilo sa aj kozie alebo ovčie. Mlieko dokonca niekedy spĺňalo aj funkciu jedla – dokázalo zasýtiť žalúdok.

Káva sa u nás začala šíriť až cca v 19. storočí a to najmä medzi šľachtou a bohatšími vrstvami.

Najbežnejším alkoholom bola medovina, neskôr sa vyrábalo pivo alebo víno (a to nielen z hrozna, ale aj z ríbezlí, malín alebo jabĺk). Pálenie tvrdého alkoholu začalo u nás písať svoju tradíciu až v 16. storočí.

Žinčica

Žinčica bola obľúbeným nápojom slovenských salašníkov, pila sa z tradičných črpákov. Aj napriek tomu, že ide len o vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe ovčích syrov, má žinčica na naše telo blahodárne účinky. Srvátka, ktorá je jej základom, sa ohrieva dovtedy, kým sa z nej vyzrážajú bielkoviny a zachytí mliečny tuk. Tie sa následne oddelia, rozbijú a vznikne žinčica.

Už v minulosti slúžila ako liek pri pľúcnych a žalúdočných chorobách. Hlavnými benefitmi tohto nápoja je obsah prospešných baktérií mliečneho kvasenia a prírodných probiokultúr. Žinčica podporuje náš imunitný systém a je účinná aj ako prevencia proti niektorým druhom rakoviny. Pomáha tráveniu, znižuje krvný tlak, spomaľuje rednutie kostí a udržuje mladistvú pokožku.

Pohár žinčice na drevenom stole so zemiakovými plackami v tanieri.

Fermentované nápoje – kombucha, jun, kefír

Fermentácia je proces, ktorý opäť poznali a využívali naši predkovia. A my jej prínosy objavujeme až v posledných rokoch. Kým bežné sýtené nápoje sú zmesou cukru, umelých aróm a sýtenej vody, fermentované nápoje sú živé. Ich sýtenie pochádza z fermentácie a obsahuje iba prírodné arómy.

Kombucha

Kombucha sa vyrába fermentáciou sladeného čaju. Ide o šumivý nápoj, ktorý má trošku štipľavú chuť. A práve o túto chuť sa stará  huba, ktorá vyzerá ako béžová placka. Volá sa SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). V nej sa nachádzajú všetky kvasinky a užitočné baktérie, ktoré nápoj fermentujú. Nápoj kombucha pomáha tráveniu, zbavuje telo toxínov, posilňuje imunitný systém, prospieva mikrobiómu a zdraviu čriev.

Kombucha sa pripravuje zo zeleného alebo čierneho čaju a cukru. Už hotovú ju môžete piť čistú alebo ochutiť ovocnou šťavou, kúskami čerstvého ovocia, zázvorom alebo bylinkami.

Jun

Menej známy nápoj, ktorý sa na kombuchu veľmi podobá. Namiesto cukru sa ale používa med, vďaka čomu má jun jemnejšiu chuť a rýchlejšie fermentuje.

Kefír

Mliečny kvasený nápoj, ktorý sa vyrába z kefírových zŕn a kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka. Ukrýva v sebe jeden z najzaujímavejších mikroorganizmov, Lactobacillus acidophilus, ktorý zabezpečuje zdravie črevnej mikroflóry. Kefír tiež buduje pevné kosti, pomáha v boji s rakovinou, podporuje zdravie pokožky. Ideálne by sme mali piť jeden hrnček denne.

Medovina

Medovina je jeden z najstarších alkoholických nápojov. Považovali ju za zdroj múdrosti, odvahy a sily. Pripíjali si ňou pri významných slávnostiach starí Rimania, Gréci a aj Slovania. A medovina dodnes patrí na náš stôl. Väčšinou sa ponúka pri významných sviatkoch a oslavách. V minulosti bola typickým svadobným nápojom, mladomanželom mala zabezpečiť rodinný život a mnoho detí.

Medovina sa vyrába kvasením (nie pálením) medového roztoku. Veľmi dôležitým prvkom je jej zrenie, vďaka ktorému získava stabilitu a svoju jedinečnú chuť. Zrieť by mala aspoň rok, časom tmavne a získava na hodnote. Poctivá, kvalitná medovina nie je nikdy dosladená alebo inak vylepšená. V ústach by ste mali cítiť chuť medu a žiadne umelé prísady.

Ovocné destiláty

Najtradičnejší alkoholický nápoj slovenských dedín. Voľakedy nebolo muža, ktorý by nemal doma v pivnici ovocný destilát z vlastných stromov. A táto tradícia u nás zostala dodnes, hoci je trošku menej rozšírená. Domáca pálenka je ale stále považovaná za kvalitný druh alkoholu. Ovocné destiláty vznikajú kvasením, majú obsah alkoholu od 50 do 70 % a kým z nich vznikne hotový produkt, musí sa destilovať aspoň dvakrát. Nechýbajú na svadbách a významných rodinných stretnutiach. Platí, že vypáliť možno každé ovocie, ktoré rastie v našom podnebnom pásme.

Medzi najznámejšie patria slivovica, marhuľovica, hruškovica, malinovica. Tie menej známe sú napríklad drienkovica, trnkovica alebo oskorušovica.

Tatranský čaj, borovička a ďalší tvrdý alkohol

Okrem ovocných destilátov sa na Slovensku tešia obľube aj ďalšie druhy tvrdého alkoholu.

Borovička je slovenská klasika, vyrobená zo zrelých plodov borievky obyčajnej. Štandardne má podiel alkoholu viac ako 40 %. Patrí medzi typické slovenské nápoje, 24. jún dokonca v kalendári patrí Medzinárodnému dňu borovičky. V rámci EÚ sú v kategórii chránené destiláty značky ako Spišská borovička, Slovenská borovička alebo Liptovská borovička.

Tatranský čaj (teraz Tatratea) je likér, ktorý vznikol na báze čaju a byliniek na základe receptov z Vysokých Tatier. Dobrým zvykom bolo ponúknuť hosťa alkoholom, ktorý ho ochráni pred chladom. Túto úlohu spoľahlivo plnil horúci čaj, ktorý bol doliaty bylinkovým likérom. A práve táto tradícia je základom dnešného nápoja.

Slovenská whisky vznikla priamo pod Vysokými Tatrami. Nadväzuje na staré liehovarnícke tradície severného Spiša. A hoci whisky na Slovensku nemá až takú tradíciu ako ovocné destiláty, dosahuje výnimočnú kvalitu. Stala sa najlepšou v Európe a obľúbená je aj v Číne.

V ruke držaná zatvorená fľaša čierneho tatranského čaju.

Pivo

Jeden z najobľúbenejších nápojov, ktorý už tradične patrí najmä k letnej sezóne. Ide o kvasený, nízko alkoholický nápoj, vyrábaný z obilného sladu, vody a chmeľu, s pomocou pivovarských kvasníc. Pivo môžeme rozdeliť do kategórii podľa jeho stupňovitosti (obsahu alkoholu) alebo podľa jeho farby (tmavé, polotmavé, svetlé). Medzi najznámejšie slovenské značky patria Šariš, Steiger, Corgoň alebo Zlatý Bažant. Pivo sa perfektne hodí aj do varenia, napríklad do dipov, marinád alebo omáčok k mäsu.

Cider

V posledných rokoch sa veľkej popularite teší aj cider. Pivo na letných terasách asi nepredbehne, ale určite mu patria prvé priečky obľúbenosti. Ide o alkoholický nápoj vyrobený z kvaseného jablčného muštu. Cider môže byť aj hruškový (známy pod názvom perry) alebo dochutený rôznym ovocím. Kvalitný cider sa vyrába zo 100% šťavy, ktorá sa necháva pomaly fermentovať a následne zreje v dubových sudoch.

Víno

Víno je ľahký alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába prekvasením muštu. Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje, kupuje si ho približne tri štvrtiny slovenských domácností. Víno dokáže perfektne doplniť podávané jedlo, či potešiť chuťové poháriky.

Vinárstvo má u nás dlhú tradíciu, dodnes u nás existuje 6 vinohradníckych oblastí, 40 vinohradníckych rajónov a 603 vinohradníckych obcí.

  • Malokarpatskej oblasti vyskúšajte Rulandské šedé alebo Veltlínske zelené.
  • Južnoslovenská oblasť je tvorcom lahodného červeného Cabernet Savignon.
  • Nitrianska oblasť je najstaršia vinohradnícka oblasť u nás. Vyrába sa tu Pálava, Tramín červený alebo šumivý Hubert.
  • Stredoslovenská oblasť je rodiskom Rizlingu vlašského alebo Frankovky modrej.
  • Východoslovenská oblasť je typickou pre vína ako Rulandské biele, Silvánske zelené (menej známe korenisté víno) alebo Rizling vlašský.
  • A posledná, aj medzi laickou verejnosťou najznámejšia, je vinárska oblasť Tokaj.

Poznáme tri základne druhy vín. Každé sa zvykne podáva k inému typu jedla:

  • Biele víno – hodí sa k syrom, hydine, rybám, morským plodom. Medzi najznámejšie odrody patrí Sauvignon alebo Chardonnay.
  • Červené víno – perfektné bude k divine alebo hovädziemu, či bravčovému mäsu. Medzi najznámejšie odrody patrí Rulandské modré alebo Merlot.
  • Ružové víno – sa teší čoraz väčšej popularite. Je ľahké, hodí sa k zelenine, šalátom aj morským plodom a rybám.
Biele víno v sklenom pohári položené na stole s jedlom na tanieri.

Bylinkové čaje

Bylinky naši predkovia poznali, zbierali a využívali. Slúžili im nielen do čajov a jedla, ale častokrát aj ako liek na mnohé ochorenia. Tieto špeciálne rastlinky sú nám na lúkach a v lesoch k dispozícii dodnes, jednoducho si z nich môžeme vyrobiť voňavé bylinkové čaje.

Základné pravidlá zberu a sušenia byliniek do čaju:

  • Bylinky zbierame pred kvitnutím alebo na začiatku kvitnutia. Vtedy majú v sebe najviac liečivých látok.
  • Zbierame mimo hlavných a prašných ciest, ideálne do látkovej tašky alebo košíka.
  • Zbierame ráno alebo doobeda, na kvetoch už nesmie byť rosa. Práve rosa nám bylinky počas noci osvieži a umyje.
  • Čerstvo nazbierané bylinky necháme usušiť čo najskôr. Poukladáme ich na textíliu alebo papier, nesušíme na priamom slnku ale v tzv. suchom teple. Ideálne v interiéri.
  • Sušenie trvá 4 – 8 dní, bylinky treba pravidelne otáčať, aby sa nám rovnomerne vysušili. Správne vysušené bylinky zostanú zelené. Ak zhnednú, sušili sme ich nesprávne.
  • Usušené bylinky skladujeme v tmavých sklených nádobách alebo fľašiach.

Základné pravidlá pitia bylinkového čaju:

  • Vysušené bylinky zalejeme horúcou vodou (ideálne 90 stupňov), premiešame a necháme prikryté lúhovať.
  • Na šálku sa väčšinou používa jedna čajová lyžička sušených byliniek.
  • Lúhuje sa cca 10 minút. Niektoré bylinky pri dlhšom intervale zhorknú.
  • Na každodenné pitie vyberajte skôr bylinky, ktoré sú jemnejšie (napríklad šalvia, lipa, harmanček, medovka).
  • Nebojte sa striedať. Pestrosť použitých byliniek je pri čajoch vítaná.
  • Do jedného hrnčeka použite maximálne 5 rôznych byliniek. Čím menej, tým lepšie.
  • Nekombinujte bylinky, ktoré majú protichodné účinky (medovka vás upokojí a mäta naopak povzbudí).

Najznámejšie bylinky, z ktorých si môžete urobiť teplý čaj:

  • Harmanček – má protizápalové a upokojujúce účinky. Pomáha na tráviace problémy alebo stres.
  • Mäta prieporná – pomáha pri trávení a zmierňuje bolesti hlavy.
  • Medovka lekárska – zmierňuje stres a úzkosť. Pomáha aj na nespavosť.
  • Šalvia – má antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, podporuje imunitný systém.
  • Materina dúška – podporuje zdravie dýchacích ciest.
  • Ruža šípová – bohatá na vitamín C, podporuje imunitný systém.
Biely čajník a dva sivé hrnčeky s čajom na bielom stole.

Ovocné šťavy, sirupy a limonády

Okrem byliniek si pitný režim môžeme oživiť aj ovocím. A lokálne ovocie nám ponúka naozaj obrovské možností. Vedeli to aj naši predkovia, ktorí listy a plody rastlín používali na ochutenie čistej vody a neskôr na výrobu sirupov.

Použiť môžeme v podstate akékoľvek ovocie alebo napríklad aj šalátovú uhorku, ktorá vodu príjemne osvieži. Hodí sa citrón, ríbezle, jahody, maliny, černice, čučoriedky. Ovocie poslúži ako základ, doplniť ho môžeme čerstvými bylinkami – napríklad mätou alebo medovkou. Veľmi chutná je aj domáca bazová limonáda.

Čerstvé ovocie si môžete aj odšťaviť / rozmixovať spolu s čistou alebo kokosovou vodou. Vznikne vám príjemná a zdravá ovocná šťava, ktorú si môžete dať na raňajky alebo desiatu.

Ak máme prebytky ovocia zo záhrady, je skvelé vyrobiť domáci, kvalitný sirup.

Dva poháre ovocnej limonády na stole pri dvoch tanieroch jedla.

Recept: Domáci bazový sirup

Suroviny: 40 kvetov bazy, 3 citróny, 1,25 kg cukru, 2,5 litru vody, 1 čl kyseliny citrónovej.

Postup: 1 citrón si odšťavíme a zvyšné dva nakrájame na kolieska. Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Zoberieme väčší hrniec a dáme do neho vodu, kvety, citrónovú šťavu a citróny na kolieska. Prikryjeme a necháme 24 hodín v chladničke. Následne tekutinu scedíme a dáme nad mierny oheň. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a privedieme do varu. Miešame a necháme cukor rozpustiť. Vďaka tomu zmes zhustne na sirup. Hotový sirup prelejeme do čistých teplých fliaš, uzavrieme a skladujeme na tmavom, chladnom mieste alebo v chladničke.

Recept: Domáca malinová limonáda

Suroviny: 2 hrste čerstvých malín, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL trstinového cukru, citrón, listy medovky, ľad, sýtená voda

Postup: Maliny a cukor popučíme. Môžeme si pomôcť mažiarom. Prilejeme citrónovú šťavu, prihodíme lístky mäty a ľad. Zalejeme vychladenou (ideálne) sýtenou vodou.
Oranžová a červená ovocná šťava v dvoch pohároch na stole.

Nealkoholické sýtené nápoje

Nesýtené nápoje môžeme doplniť aj sýtenými. Bublinky sú osviežujúce najmä v lete a mnohým sýtené nápoje aj viac chutia – a dodržiavajú vďaka tomu lepšie pitný režim. Je tiež dobrým zvykom ponúkať návštevám sýtené sladké vody a minerálky. Chýbať nemôžu ani na svadbách a oslavách.

Najčastejšie siahame po minerálnych vodách, obľúbené sú najmä perlivé. Nasledujú za nimi ochutené, ovocné a kolové nápoje.

Minerálky

Sú dôležitým zdrojom tekutín. Na Slovensku sa do fliaš plní 23 prírodných minerálnych vôd. Medzi najznámejšie patria:

  • Budiš - priaznivo pôsobí na tráviaci, dýchací systém a dopĺňa denné dávky vápnika.
  • Fatra – má jedinečné zloženie, neutralizuje žalúdočné kyseliny, pomáha pri pálení záhy aj pri žlčových kameňoch.
  • Mitická – pomáha pri chorobách tráviaceho traktu aj pri zápalových ochoreniach močových ciest.
  • Baldovská – vysoko mineralizovaná, pomáha pri žalúdočných a črevných chorobách, pri liečbe osteoporózy.
  • Gemerka – má ideálny obsah magnézia a vápnika, ktorý zabezpečuje ich efektívne vstrebávanie. Zmierňuje príznaky únavy, slúži ako prevencia cukrovky, vysokého tlaku a podporuje činnosť čriev.

Kofola

Československý nápoj, ktorého pôvod nie je úplne jasný. Jedna z teórii hovorí, že cieľom bolo využiť nadbytočný kofeín, ktorý vznikal pri pražení kávy. Druhá tvrdí, že nápoj mal byť alternatívou k západnej Coca – Cole. V našej krajine patrí k typickým nápojom osláv aj Vianoc. Okrem základného nápoja vznikajú aj rôzne alternatívy a príchute ako citrus, višňa, vanilka alebo perník. Vo väčšine prípadov ide o limitované príchute.
Kofola v plastovom pohári na deke s langošom a pečenou klobásou.

Čistá voda

Dodnes patríme medzi krajiny s najväčšou zásobou podzemnej pitnej vody. Je obrovským benefitom, že z kohútika získame kvalitnú pitnú vodu skoro zadarmo. Práve preto by mala tvoriť pevný základ nášho pitného režimu.

Denne by sme mali prijať 2,5 až 3 litre čistej vody. Samozrejme, záleží od nášho veku, hmotnosti, aktivity a aj ročného obdobia.

Prečo je pitná voda zdravá a pre naše telo prospešná?

  • Hydratuje pokožku – zvonku aj zvnútra.
  • Vyplavuje toxíny z tela.
  • Stará sa o srdce.
  • Pomáha naštartovať metabolizmus.
  • Stará sa o zdravie obličiek.

Ako jednoducho dodržiavať pitný režim?

  • Ráno po zobudení vypite pohár čistej vody.
  • Noste so sebou fľašu. Vždy si ju naplňte a stanovte si čas, za ktorý musíte fľašu vypiť.
  • Robte si počas práce vedomé prestávky a vždy sa počas nich napite.
  • Ak vám čistá voda nechutí, doplňte si ju ovocím alebo bylinkami.

Čistá voda by mala byť základom pitného režimu každého človeka. Je v poriadku to ale oživiť obľúbeným nápojom, ktorý nám chutí. Piť čaj z čerstvých byliniek alebo ovocnú domácu limonádu je pre naše telo dokonca prospešné. Vedeli a dodržiavali to aj naši predkovia. A my by sme v ich skúsenostiach mali pokračovať.

Pitná studená voda tečie z kohútika do priesvitného pohára.

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Zima na Slovensku

Zima na Slovensku

Margaréta Koklesová 21. 11. 2024 Pobyty, Vysoké Tatry Zima, to je stavanie snehuliakov, lyžovačka a vôňa vareného vína. Sneh, ktorý nám vŕzga pod nohami a útulný domov, ktorý si v tomto ročnom období môžeme vychutnať najviac. Vyrazíme na výlet, upečieme...
Kam na výlet na Vianočné trhy

Kam na výlet na Vianočné trhy

Margaréta Koklesová 11. 11. 2024 Vianočné trhy sa každoročne tešia veľkej obľube a to nielen v zahraničí, ale i u nás. Sú skvelou príležitosťou na stretnutie s rodinou alebo priateľmi, dokúpenie posledných vianočných darčekov, cukroviniek alebo iba...