Najkrajšie vodopády

Najkrajšie vodopády Peter Sorger 17. 05. 2024
Obsah článku:

Na Slovensku máme nádhernú a rozmanitú prírodu a patria k nej aj vodopády, ktoré sa vďaka pomerne dobrej dostupnosti môžu stať turistickými cieľmi.

Medzi tie najkrajšie vodopády na Slovensku patria:

  • Starohutský vodopád
  • Misové vodopády
  • Machový vodopád
  • Rudniansky vodopád
  • Vodopád Skok

Starohutský vodopád

Starohutský vodopád sa nachádza na strednom Slovensku veľmi blízko Novej Bane. K vodopádu je veľmi ľahký prístup z obce Staré Hute, po zhruba 300-metrovej prechádzke dôjdete k cieľu – 5 m vysokému vodopádu. Oplatí sa ho navštíviť najmä na jar a na jeseň, keď má najväčší prietok. V jeho okolí môžete nájsť aj vzácneho raka čierneho či salamandra škvrnitú. Výlet je vhodný aj pre rodiny s malými deťmi.

Misové vodopády

Misové vodopády sú jedny z najznámejších a najnavštevovanejších vodopádov na Slovensku. Nájdeme ich v Slovenskom Raji pri výstupe na Suchú Belu smerom od Podleskom. Vodopády patria medzi najvyššie u nás - ich výška je takmer 30 m. Pre turistov ponúka unikátny zážitok, pretože trasa túry vedie priamo cez nich – na stenách vodopádov sú pripevnené rebríky a reťaze po ktorých sa stúpa až k vrcholu, ale nie je to nijako výrazne náročné či nebezpečné.

Machový vodopád

Ak by sme zo Suchej Belej pokračovali ďalej smerom na Kláštorisko, našli by sme Mechový vodopád. 8 m vysoký vodopád nás uchváti svojou krásou - po machom porastených stenách tečie voda vo viacerých prúdoch a poteší nejedno turistické oko. K vodopádom sa dá dostať aj smerom od Smižan alebo Spišských Tomášoviec.

Rudniansky vodopád

Štiavnické vrchy ponúkajú mnoho možností na výlety do prírody a túra ku Rudnianskemu vodopádu je jednou z nich. Od Levíc sa k vodopádu dostanete krátkou vychádzkou z obce Uhliská, ktorá trvá približne 15 minút. Druhou možnosťou je ísť dlhšou trasou z Rudna nad Hronom. Vodopád je skrytý, obklopený listnatými stromami. Na výšku meria 4 m a najviac vody má na jar a na jeseň.

Vodopád Skok

Vodopád Skok sa nachádza v Mlynickej doline vo Vyokých Tatrách, kam sa dostaneme zo Štrbského Plesa. Po približne 1,5-hodinovej túre dorazíme k 30 m vysokému vodopádu Skok. Vodopád je pomerne široký s množstvom vody z Plesa nad Skokom, kam je možné vyliezť po bočnej stene s pomocou reťazí, avšak iba v lete. Pleso aj vodopád sú obľúbenými turistickými destináciami a na trase stretneme mnoho ľudí.

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Ako si užiť leto na Slovensku v zdraví

Ako si užiť leto na Slovensku v zdraví

Margaréta Koklesová 27. 06. 2024 Slovensko ponúka veľa možností ako si užiť dlhé slnečné dni. Tráviť ich môžete pri vode, v horách i mestách. Vyskúšať adrenalínové aktivity (ako napríklad splavovanie), termálne kúpaliská alebo tradičné...
Naša recenzia: Kúpele Turčianske Teplice, jedny z najstarších termálnych kúpeľov v Európe

Naša recenzia: Kúpele Turčianske Teplice, jedny z najstarších termálnych kúpeľov v Európe

Peter Sorger 19. 06. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú už od...