Kam na výlet s deťmi v Trnave

Kam na výlet s deťmi v Trnave Margaréta Koklesová 30. 09. 2019 Pobyty
Obsah článku:

Trnava je jedno z najkrajších slovenských miest. Bohatá história sa tu zachovala dodnes, historické centrum bolo v roku 1987 vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu. Mesto je známe najmä vďaka množstvu sakrálnych pamiatok, vďaka ktorým dostalo prívlastok Malý Rím. História ale nie je to jediné, čo vám Trnava môže ponúknuť. Tak sa na to poďme pozrieť.

Hrady, zámky a zrúcaniny

Smolenický zámok – zámok (tak, ako ho poznáme) sa začal budovať začiatkom 20 storočia, jeho majiteľ bol gróf Jozef Pálffy, st. Prvé práce na hradbách začali v roku 1887 - upravovali sa veže. Počas prvej a druhej svetovej vojny práce na zámku nepokračovali. Po vojne (1945) sa stal majetkom štát, slúžil ako letné sídlo SNR. Neskôr bol odovzdaný SAV, aby slúžil ako reprezentatívne miesto pre stretnutia vedcov z celého sveta. V letnom období je pre verejnosť otvorený každý deň, mimo sezónu iba v nedeľu. Prehliadky so sprievodcom prebiehajú každú hodinu – počas leta, mimo sezónu iba po konzultácii s vedením KC SAV. Viac informácií na tejto stránke.

Smolenický zámok, reprezentatívne miesto pre stretnutia vedcov SAV

Zrúcaniny hradu Ostrý Kameň, Buková – obec Buková leží uprostred Malých Karpát. Najväčšou zaujímavosťou je ale zrúcanina hradu z 13. storočia, ktorá sa vypína nad obcou. Hrad voľakedy slúžil ako kráľovská pohraničná pevnosť. Pôvodne gotický hrad pozostával z veže, paláca, kaplnky a opevnenia. Začiatkom 18. storočia bol poškodený a odvtedy postupne pustol. Z Bukovej sem vedú turistické trasy. Z obce sa ale môžete vydať napríklad aj na výstup na Záruby (najvyšší vrch Malých Karpát).

Katarínka, Dechtice – ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádzajú cca 20 km od Trnavy. Ešte aj dnes si môžete pozrieť zachované kostolné ruiny s vežou a zvyšky jedného krídla kláštornej budovy. Ako každý návštevník, aj vy budete očarený krásou a až magickou dôstojnosťou tohto miesta. Auto môžete nechať na záchytnom parkovisku (medzi Dechticami a Naháčom) z ktorého je to do cieľa cca 20 minút. Cesta je dostatočne široká a zjazdná aj pre kočíky.

Ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej v Dechticiach

Zrúcaniny hradu Dobrá Voda – hrad pravdepodobne postavili v 13. storočí, na mieste staršieho hradu, po ktorom sa zachovala časť zemného opevnenia. Slúžil ako strážny hrad pri prechode cez Malé Karpaty. Od 18. storočia pustol a zachovali sa iba múry hradného paláca, kaplnky a opevnení. Vedie sem cesta, ktorá začína pri kostole v obci. Potrvá vám to cca 30 minút. Cez Dobrú Vodu vedie i turistický chodník Cesta SNP z Bratislavy až po Brezovú pod Bradlom.

Kaštieľ v obci Dolná Krupá – obľúbené sídlo Ludwiga van Beethovena, ktorý tu zložil svoju známu Sonátu mesačného svitu op.27. Park je vhodný na piknik, relax, hru i šport. Expozície sú dostupné celoročne (okrem pondelkov), výlet je vhodný aj pre kočíky. Tento nádherný kaštieľ s rozsiahlym anglickým parkom bol postavený v rokoch 1793-1795 na mieste staršieho kaštieľa. Okrem parku tu nájdete aj jaskyňu, jazierko, hudobné múzeum a pamätnú izbu Beethovena s expozíciou o jeho živote a diele.

Hrad Červený Kameňvzdialený asi pol hodinku od mesta Trnava. Patrí medzi jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku. V zrekonštruovanej časti nájdete stálu expozíciu historického nábytku a zbraní, obrazy i hradnú pivnicu. Okrem prehliadok sa tu organizujú aj rôzne festivaly, vychutnať si môžete i krásne nádvorie so záhradou (vhodné i pre kočíky) alebo výstup na vežu, či na rozhľadňu Kukla na protiľahlom kopci (toto už radšej s nosičom). Viac informácií na www.hradcervenykamen.sk.

Hrad Červený kaštieľ, jeden z najnavštevovanejších hradov

Jaskyne, múzeá a pamiatky

Mestská veža, Trnava – pôvodne strážna rozhľadňa, ktorá sa využívala aj na poplašnú signalizáciu pri požiari, bola postavená trnavským majstrom Jakubom v roku 1574. Celková výška je 57 metrov, vyhliadka je vo výške 29 metrov. Čaká na vás naozaj neopakovateľný výhľad nielen na mesto, ale aj na Malé Karpaty alebo Trnavskú rovinu. Určite neprehliadnete ani slnečné (a od roku 1729 aj mechanické) hodiny, ktoré sú funkčné dodnes. Súčasťou prehliadky je i trvalá expozícia venovaná starším i mladším dejinám Trnavy, tunajších obyvateľov i Mestskej veže. Vstup je každú hodinu.

Mestská veža v Trnave

Západoslovenské múzeum hlavná budova Západoslovenského múzea sídli v bývalom kláštore klarisiek, ktorý sa spomína už od roku 1239. Naozaj veľkorysý priestor je priam stvorený pre množstvo expozícií – v súčasnosti spolu s ďalšími prevádzkami ochraňuje viac ako 160 000 predmetov. Patrí k jednému z najväčších múzeí na Slovensku. Medzi stáleexpozície patria Dejiny Trnavy, Archeologická expozícia, Gotická Trnava, Krása zašlých čias a mnohé ďalšie. Zaujímavá je aj netypická zbierka zvonov, ten najstarší má 523 rokov. V priebehu roka máte možnosť navštíviť nielen atraktívne výstavy, ale aj rôzne podujatia, workshopy alebo prednášky, ktoré múzeum organizuje. Viac informácií na www.zsmuzeum.sk.

Jaskyňa Drinyjediná sprístupnená jaskyňa v Malých Karpatoch. Puklinová jaskyňa má celkovú dĺžku 680 m, sprístupnených je 410 m. Puklinové chodby jaskyne sú dekorované bohatou sintrovou výplňou. Prechod trvá cca 35 minút. Otvorená je od apríla do konca októbra. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Jaskyňa Driny, 2 km na juhozápad od Smoleníc v Smolenickom krase

Katedrála sv. Jána Krstiteľa – patrí k najkrajším v Európe. Ide o prvú ranobarokovú stavbu na Slovensku. Skvostom v interiéri je pôvodný celodrevený oltár z roku 1640, ktorý je vysoký cca 20 metrov. Oltár tvoria tri hlavné obrazy, 27 sôch svätých v nadživotnej veľkosti a viacero malých sôch. Hlavným oltárnym obrazom je Krst Ježiša Krista. V roku 2003 ju navštívil Svätý Otec Ján Pavol II.              

Atrakcie a zábava

Kinder klub, Trnava – ideálne miesto pre upršané dni. Jedinečné detské zábavné centrum sa nachádza v nákupnom centre CITY ARÉNA. Pre deti sú na ploche takmer 1 000 m2 pripravené nekonečné možnosti zábavy a hier. Potešia sa trampolínam, lezeckým stenám, bludisku, chachaboxom, guličkovému vodopádu, kolotočom, minidomčekom alebo penovým delám. Pre rodičov je pripravená kaviareň, TV a oddychové zóny. Ak je to potrebné, detičky môžete zveriť do rúk animátorom a vychutnať si čas s partnerom. Cenník a otváracie hodiny nájdete na www.kinderclub.sk.

Detský Kinder klub v Trnave

Aquaparky a kúpanie

RELAX AQUA & SPA, Trnava – zážitkový 25 metrový bazén, oddychový bazén, detský, vírivky i 2 tobogány. Nechýbajú vodné atrakcie pre deti (striekací ježko, fontánky, skala so zabudovaným akváriom, či setská šmykľavka veľryba) ani sauny a relax zóna pre rodičov. Vodné centrum má vonkajšiu (letné kúpalisko) i vnútornú časť (vodný svet), pre akčné deti sú k dispozícii lanová dráha, lezecká stena alebo basketbalový kôš. Otváracie hodiny, výšku vstupného i podrobný popis všetkých atrakcií nájdete na www.aquaparktrnava.sk.

Kúpalisko Kamenný Mlyn – prírodné kúpalisto sa nachádza v rekreačnej oblasti Kamenný mlyn (okraj mesta Trnava) a ponúka veľkú vodnú plochu obklopenú krásnou prírodou. K dispozícii je neohrievaný plavecký bazén, ktorý je najmä v lete naozaj osviežujúci. Nechýbajú hojdačky a preliezačky pre malé deti i môžnosť zahrať si stolný tenis alebo petang. Kúpalisko je otvorené počas letnej sezóny.

Zvieratká a rastlinky

Malkia park, Orechová Potôň – miesto, kde nájdete množstvo šeliem a zvierat. Ako išiel čas, pribudli k levom a iným veľkým mačkovitým šelmám aj ďalšie druhy zvierat. Ak vás zaujmú, môžete si niektoré i „adoptovať“ a podieľať sa tak na ich spokojnom živote. V parku môžete niektoré zvieratká aj nakŕmiť a pohladkať. Sledovať môžete aj kŕmenie šeliem s výkladom. Vstupné a otváracie hodiny nájdete na www.malkiapark.sk.

Gazdovský dvor Náš sen – dvor, v ktorom sa zvieratká cítia príjemne. Dvor, kde sa berie ohľad na ich potreby. Dvor, kde si s detičkami môžete oddýchnuť od pracovného tempa, povinností alebo štúdia. Pozrieť (a niekedy aj pohladkať) si môžete typické slovenské gazdovské zvieratká, môžete sa povoziť na koníkoch, plaviť sa na člnku, opiecť si obed na ohnisku a vďaka láskavým majiteľom sa môžete veľa dozvedieť o živote na gazdovskom dvore i o zvieratkách, ktoré tu majú svoj domov. Cenník a návštevné hodiny nájdete na www.dvornassen.sk.

Včelárska Paseka (Kráľová pri Senci) – leží v krásnom a tichom lesoparku. Ide o najstaršie včelárske kultúrne a osvetové centrum v Európe a zároveň najväčší včelársky skanzen v strednej Európe. Dozviete sa množstvo informácií o histórii i súčasnom stave včelárstva na Slovensku. Obdivovať môžete unikátne zbierky ľudových úľov od výmysli sveta. Tie najstaršie sú zo 17. storočia. Vo veľkej budove je zriadené múzeum včelárstva s expozíciou rôznych včelárskych pomôcok, medometov alebo lisov. Na záver si môžete zakúpiť rôzne včelárske produkty. Viac informácií nájdete na www.vcelarskapaseka.sk.

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Ďaľšie blogy v kategórii Pobyty

15 najlepších miest na Slovensku, kam na dovolenku

15 najlepších miest na Slovensku, kam na dovolenku

Margaréta Koklesová 23. 06. 2023 Pobyty Dovolenka na Slovensku môže mať kopec podôb. Objavovanie histórie, prekonávanie hôr, návštevy mesta alebo kúpeľov, či zbieranie zážitkov so zvieratkami. Malebná krajina, ktorá je na každom kroku iná, vám dokáže ponúknuť...
Kam na dovolenku s bábätkom

Kam na dovolenku s bábätkom

Margaréta Koklesová 11. 03. 2022 Pobyty, Vysoké Tatry, Nízke Tatry Dovolenka s deťmi je nevyčerpateľná téma, v ktorej sa veľmi jasne tvoria dva tábory – rodiny, ktoré s deťmi v pohode cestujú po celom svete a rodiny, ktoré sa rozhodnú počkať a prvé roky...