Kam cez víkend v Nitre

Kam cez víkend v Nitre Margaréta Koklesová 31. 05. 2023
Obsah článku:
Väčšina z nás odchádza na víkendovú mini dovolenku do Tatier, Banskej Štiavnice alebo do kúpeľov. Vyberáme si miesta, ktoré sú momentálne IN a lákajú masy. A vynechávame zase tie, kde budeme ako turisti vzácni a vítaní. Miesta, ktoré pred nami neprešliapal húf návštevníkov. Kde budeme môcť slobodne objavovať, chodiť a ochutnávať. A jedným z takých miest na víkend je Nitra a jej okolie.
 
Náš tip: Pri plánovaní výletu odporúčame kliknúť na stránku Turistického informačného centra mesta Nitra. Nájdete tam vždy kalendár plánovaných udalostí v meste a okolí. Niektorá z akcií možno spestrí ten váš víkend.

Hradný areál

Hradný areál je jedna z dominánt mesta Nitra, preto by ste jeho návštevou rovno mali začať. Nitriansky hrad (aj spolu s opevnením) je najväčším stredovekým hradiskom. Okrem samotného hradu ale v komplexe nájdete aj Horný kostol (jeden z najcennejších barokových chrámových interiérov na Slovensku), Dolný kostol (vzácny oltár „Snímanie z kríža“), Biskupský palác, Hospodárske budovy (sídli tu Diecézne múzeum, ktoré láka najstarším zachovaným rukopisom na území Slovenska - rok 1083) alebo Katedrálu sv. Emeráma (nie je vylúčené, že stojí na mieste prvého kresťanského kostola, ktorý postavil Pribina).  Viac informácií nájdete na tejto stránke.
Nitriansky hrad a blízke okolie

Horné mesto

Pri prechádzkach po tejto časti mesta narazíte na historické pamiatky, romantické uličky a aj veľkolepé cirkevné budovy. Určite neprehliadnete sochu Corgoňa, po ktorom je pomenované známe pivo. Corgoň podopiera roh biskupského Kluchovho paláca. Podľa povesti splní želanie každému, kto sa ho dotkne. V tejto oblasti nájdete aj Diecéznu knižnicu, ktorá stráži viac ako 60 000 vzácnych kníh, niektoré až z 15. storočia. Viac informácií o knižnici nájdete na tejto stránke.
Fotka Corgoňa na rohu budovy

Pešia zóna

Aby bolo spoznávanie mesta Nitra dokonalé, prejdite sa aj po Pešej zóne. Zaujať by vás malo najmä Svätoplukovo námestie, ktoré je centrom oddychu. Už pri chôdzi ale objavíte množstvo umeleckých diel, najčastejšie v duchu veľkomoravskej tradície – Svätoplukove prúty, kópia historického meča alebo železná fontána. A ak bude čas, zablúďte aj do obchodíkov s miestnymi umeleckými výrobkami.
Priamy pohľad na Svätoplukove námestie v Nitre

Kalvária

Opäť jedna z dominánt oblasti. Dnes má 12 zastavení, 12 neorománskych kaplniek zastavení Krížovej cesty. Sú usporiadané popri chodníku, ktorý začína pri Kostole Nanebovzatia Panny Márie a smeruje až na vrchol Kopca – ku Kaplnke sv. Kríža, upravenej ako Kaplnka Božieho hrobu. Všetky zastavenie sú orientované na východ. A ak trasa náhodou pre vás nemá duchovný význam, môžete si ju prejsť aj ako menšiu túru, na konci ktorej bude čakať pekný výhľad. Kalvária je v južnej časti mesta – na vrchu pri rieke Nitra. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Kalvária v Nitre pri západe slnka

Zobor

Známy prvok nitrianskeho kraja. Neprehliadnete ho najmä vďaka TV vysielaču a vyhliadke, ktorá je prezývaná aj Pyramída. Vedie sem hneď niekoľko turistických chodníkov – z Drážoviec i Nitry. Ak sa vydáte priamo z Nitry, začať môžete pri liečebnom ústave. Cesta zaberie cca hodinku. Z Pyramídy budete mať panoramatický výhľad na mesto aj okolie. V lese okolo vrcholu nájdete zvyšky kamenných valov, ktoré v minulosti určovali praveké sídlisko z mladšej doby bronzovej. 
Vysielač Zobor, dominanta mesta, pri západe slnka.

Zoborský kláštor

Spomína sa iba zriedka, no ide o Archeologické nálezisko Kamaldulský kláštor, ktoré je kultúrnou pamiatkou. Ide o naozaj nedocenený poklad. Už v 9. storočí bol na Zobore prvý kláštor na území Slovenska. Zo Zobora pochádza aj prvá písomná zmienka, ktorá hovorí o škole na našom území. Je možné, že práve v kláštore na Zobore zomrel aj Svätopluk. V stredoveku plnil funkciu hodnoverného miesta (niečo ako dnešný notársky úrad). Dnes sa areál skladá z hlavnej budovy, Kláštora sv. Jozefa, nemocnice pre pacientov s respiračnými ochoreniami, Krížovej cesty (od Svoradovho prameňa k Svoradovej jaskyni), obydlia kamaldulského mnícha (Eremitky). V oblasti nájdete prístupový chodník, ktorý ide mimo areál nemocnice. Pri ruinách sú umiestnené informačne tabule, ktoré vám o histórii miesta napovedia viac. V hornej časti sú umiestnené interaktívne prvky pre deti (šach, omaľovánka, pexeso alebo fotopoint).  Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Priamy pohľad na často prehliadaný zoborský kláštor

Drážovský kostolík

Kostol pochádza z 11. storočia (je ale možno ešte starší) a patrí medzi najstaršie sakrálne stavby na Slovensku. Pôvodný kostol bol zničený a na jeho základoch bol postavený nový kostol. V okolí kostolíka bolo objavené pohrebisko, odkryť sa podarilo cca 400 plytkých hrobov, niektoré aj s mincami, časťami odevu alebo ozdobami. Drážovský kostolík a jeho okolie je každopádne veľmi fotogenickým miestom, či ideálnou lokalitou napríklad na piknik. Ak si chcete pozrieť aj interiér, návštevu je potrebné dohodnúť s Farským úradom, kostol nie je stále otvorený. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Romantický Drážovský kostolík s blízkym okolím.

Slovenské poľnohospodárske múzeum

Ako jediné na Slovensku dokumentuje dejiny poľnohospodárstva na Slovensku. Nájdete tu pekáreň, mlyny, pálenicu, včelíny ale aj mliečninu. Nechýba historický obchod, ľudová škola alebo hospodársky dvor. Medzi najobľúbenejšie časti patrí konzum s ochutnávkou tradičnej kávy alebo tvorivé dielne. Pri prehliadke sa môžete odviesť aj úzkokoľajnou parnou železnicou. Spolu s deťmi uvidíte, že návšteva múzea vlastne vôbec nie je nuda. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Konzum v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre
Zdroj fotky: www.spmnitra.sk
 
Okrem Nitry sa netreba báť vyraziť spoznať aj okolie. Pretože nitriansky kraj je viac ako len mesto Nitra. Vybrali sme miesta, ktoré sú vzdialené iba pár desiatok kilometrov a zároveň sú tak zaujímavé, že by ste si ich mali pozrieť.

Jaskyňa Čertova pec, Radošina

Približne tridsať kilometrov od Nitry, v obci Radošina, sa nachádza jaskyňa Čertova pec, ktorá púta pozornosť človeka už veľmi dlho. Ide o priechodnú jaskyňu, ktorá je 27 metrov dlhá a má tvar tunela. Je vysoká cca 4,5 metra a široká v priemere 6 metrov. Jaskyňa a okolie boli vyhlásené za chránený prírodný výtvor. Jaskyňa sa nachádza v krásnej prírode, takže si prechádzku pokojne môžete aj rozšíriť. K Čertovej peci sa dostanete za 5 min. od parkoviska pred motorestom Čertova pec.
Čertova pec a jej zaujímavý vstup

Arborétum Mlyňany. Vieska nad Žitavou

Opäť iba tridsať kilometrov od Nitry nájdete v obci Vieska nad Žitavou Arborétum, ktoré sa rozkladá na ploche 67 hektárov. Počtom pestovaných cudzokrajných drevín patrí k najväčším v strednej Európe. Okrem rastliniek ho zdobí aj kaštieľ,  v ktorom dnes nájdete menšie múzeum venované zakladateľovi. Arborétum je rozdelené do piatich častí a miesta, kde si môžete nejaké dopestované rastliny a kvetiny kúpiť. Arborétum je otvorené celoročne, najkrajšie ale bude na jar a jeseň, kedy kvitnú azalky a rododendróny. Vybrať si môžete až z troch náučných chodníkov, každý je oživený informačným systémom. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Jarné púčiny na rastlinke v Arboréte Mlyňany

Národný žrebčín Topoľčianky

Ideálne spojiť s návštevou Arboréta. Žrebčín nájdete na konci Topoľčianok. Dnes patrí medzi najvýznamnejšie svetové žrebčíny a určite ide o jednu z top atrakcií, ktoré ponúka nitriansky kraj. Vznikol v roku 1921, sústreďuje sa na chov arabského, huculského, športového a lipicanského koňa. Dnes v žrebčíne žije cca 500 koní. Časť žrebčína je pri Topoľčianskom zámku. Ten bol letným sídlom T. G. Masaryka (prvého prezidenta Československej republiky).  Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Biely kôň v národnom žrebčíne Topoľčianky
Zdroj fotky: www.nztopolcianky.sk

Zubria zvernica, Topoľčianky

Kúsok od Topoľčianok sa nachádza ďalšia zastávka pre milovníkov zvierat. Zubria obora vznikla v roku 1958 a o šesť rokov neskôr bola vyhlásená za chránenú študijnú plochu. Rozkladá sa na 140-tich hektároch a svoj domov tu má 12 zubrov. Zubor je najväčší európsky cicavec, váži cca 1,5 tony a môže byť vysoký až dva metre. Okolo celej rezervácie je vytvorený náučný chodník s informačnými tabuľami. Vstupné je symbolické, v cene je aj brožúra Lesnícky náučný chodník Zubria zvernica. Návštevu si určite naplánujte na čas, kedy sú zvieratá kŕmené – o 9:00 hod alebo o 14:00 hod. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Najväčší európsky cicavec zubor vo výbehu
Zdroj fotky: lesy.sk

Šikmá veža, Ivanka pri Nitre

Ide o najšikmejšiu vežu na Slovensku. Je súčasťou Kostola svätého Martina. Odkláňa sa dopredu asi o meter a pol. Na veži nájdeme pozostatky ručne kovaných hodín, ktoré voľakedy ukazovali čas v Nitre. Kostol je neskorobaroková stavba z konca 18. storočia. Aj napriek viacerým prestavbám sa veža stále nakláňa. Ide o zaujímavú raritu a fotogenické miesto. Návšteva nie je nebezpečná. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Oponický kaštieľ, Oponice

Dvadsať kilometrov od Nitry sa nachádza nádherný kaštieľ. Dnes slúži ako hotel, ale jedna z dôležitých častí zostala zachovaná – vzácna baroková apponyiovská knižnica. Patrila k najväčším v Uhorsku, jej základy boli položené v 18. storočí. Šľachtic Anton Juraj Apponyi nazbieral viac ako 25 tisíc vzácnych kníh. Vyhľadával aj rukopisy antických klasikov alebo vzácne staré tlače. Medzi najvzácnejšie diela patrí súkromná korešpondencia kardinála Richelieu a Mazarina. Knižnice funguje nezávisle na hoteli a môžete ju prebádať. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.
Oponický kaštieľ so vzácnou knižnicou
Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...